17. mart 2023 09:20

Kuleba: Zemlje koje nisu pružile podršku Ukrajini odgovaraće posle rata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kuleba: Zemlje koje nisu pružile podršku Ukrajini odgovaraće posle rata

Foto: Shutterstock.com/lev radin, arhiva

KIJEV - Zemlje koje su počinile nasilje nad Ukrajinom, odnosno koje su se loše ponele i nisu pružile podršku, biće pozvane na odgovornost nakon završetka rata, upozorio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je, u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC), rekao da će izbori koje je svaka nacija napravila nakon invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu biti „uzeti u obzir u izgradnji budućih odnosa“.

Šef ukrajinske diplomatije je takođe upozorio da bi odlaganje isporuke oružja sa Zapada koštalo ukrajinske živote.

„Ukoliko se jedna isporuka odloži za jedan dan, to znači da će neko poginuti na liniji fronta“, rekao je Kuleba.

On je istakao da zapadni saveznici Ukrajini ne daju vojnu podršku dovoljno brzo jer nisu spremni za sukob istih razmera kao što je bio Prvi svetski rat.

Ukrajini je potreban mnogo veći broj artiljerijskih granata nego što saveznici isporučuju, ukazao je Kuleba.

Prema njegovim rečima, ako bi Bahmut pao, onda bi drugi gradovi bili sledeći i zbog toga se neće odustati od odbrane toga grada.

Kuleba je rekao da je njegov cilj kao ministra spoljnih poslova da osigura da Ukrajina dođe za pregovarački sto nakon odlučujućeg uspeha na bojnom polju.

Kuleba je istakao da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski spreman za telefonski razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, napominjući da ne misli da je Kina sada stigla do trenutka kada je spremna da pošalje oružje Rusiji.

Šef ukrajinske diplomatije izrazio je duboko žaljenje zbog toga što papa Franja još nije posetio Ukrajinu od početka rata.