18. mart 2023 12:33

Egipatski ministar spoljnih poslova: Treba obnoviti veze s Turskom na ambasadorskom nivou što je pre moguće

Izvor: TANJUG

podeli vest

Egipatski ministar spoljnih poslova: Treba obnoviti veze s Turskom na ambasadorskom nivou što je pre moguće

Foto: AP Photo/Amr Nabil/Amr Nabil

KAIRO - Egipatski ministar spoljnih poslova izjavio je danas da je tokom razgovora sa kolegom iz Turske postignuta saglasnost o mogućnosti obnavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje na ambasadorskom nivou, "što je pre moguće".

Tokom prve posete jednog visokog turskog zvaničnika Egiptu od prekida diplomatskih odnosa pre 10 godina ministri spoljnih poslova Egipta i Turske Sameh Šukri i Mevlut Čavušoglu potvrdili su da će dve zemlje u budućnosti učiniti sve da se unaprede odnosi Kaira i Ankare, prenosi Rojters.

 

"Veoma mi je drago što preduzimamo konkretne korake za normalizaciju odnosa sa Egiptom. Daćemo sve od sebe da u budućnosti ponovo ne pokidamo naše veze", rekao je Čavušoglu.

Veze između Turske i Egipta su ozbiljno narušene 2013. godine kada je tadašnji komandant egipatske vojske Abdel Fatah al-Sisi predvodio napore na rušenju predsednika Mohameda Mursija i Muslimanskog bratstva koje je bilo saveznik Ankare, da bi već sledeće godine Sisi bio izabran za predsednika Egipta.

Prošlog meseca je ministar spoljnih poslova Egipta Sameh Šukri posetio Tursku u znak solidarnosti nakon razornih zemljotresa u kojima je poginulo više od 50.000 ljudi.

Turska i Egipat su poslednjih godina bili u sukobu oko situacije u Libiji u kojoj su pružali podršku suprotstavljenim frakcijama u tamošnjem građanskom ratu, ali i oko pomorskih granica u istočnom Sredozemlju, bogatom naftom i gasom.