18. mart 2023 18:55

Eskobar: Očekujem finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Eskobar: Očekujem finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Foto: TANJUG/ZORAN STANIĆ

OHRID - Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je danas u Ohridu da očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma", rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On je istakao da dve strane ne mogu da biraju šta će da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma.

U slučaju da se Beograd i Priština ne dogovore, to ne bi bio korak dalje ka evroatlantskim integracijama, rekao je Eskobar

Eskobar je istakao da je sastanak u Ohridu istorijska prilika, ne samo za Beograd i Prištinu, već i za ceo region.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je istinski nacionalni razgovor o tome kako će izgledati budući odnos Beograda i Prištine, naglasio je Eskobar.

Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, Eskobar je rekao da je mala verovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku, srpski entitet u Bosni i Hercegovini.

Eskobar je podsetio da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dao 16 modela sličnih aranžmana unutar EU koji nisu uticali na funkcionalnost ili ustavnost tih zemalja.

ZSO će biti definisana svojim ovlašćenjima, biće definisana statutom, a funkcionisaće u skladu sa Ustavom tzv. Kosova, kazao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, jedna od najvažnijih stvari do kojih bi Zajednica dovela jeste da stvori veze između srpskog stanovništva koje se povremeno oseća izolovano, marginalizovano, i vlade u Prištini.

I, zapravo govorimo o komunalnim uslugama, a ne o izvršnim funkcijama, govorimo o pružanju usluga ljudima na njihovom jeziku, dakle, Zajednica bi preuzela usluge koje im trenutno obezbeđuje Beograd, naveo je Eskobar.

On je rekao da bi SAD i EU želele da kosmetski Srbi učestvuju na lokalnim izborima koji su zakazani za april.

"Mislim da su zabrinuti kako će izgledati njihovo predstavljanje, ali se nadam da bismo nakon današnjih sastanaka mogli da obnovimo diskusiju sa njima o učešću na predstojećim izborima", istakao je Eskobar.

Eskobar kao posmatrač učestvuje na sastancima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, kojima posreduju visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.