19. mart 2023 08:46

Mediji: U Ohridu postignut dogovor o neodložnom uspostavljanju ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mediji: U Ohridu postignut dogovor o neodložnom uspostavljanju ZSO

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE

OHRID - Svetske agencije i mediji u regionu izvestili su o dijalogu u Ohridu, prenoseći da su se Beograd i Priština usaglasili o implementacionom aneksu sporazuma o putu normalizacije međusobnih odnosa, a da je prva od obaveza tzv. Kosova uspostavljanje ZSO.

Američka novinska agencija Asošijeted pres prenela je ocenu visokog predstavnika Žozepa Borelja da je jasno da će "obe strane imati značajnu korist od sporazuma" i da dijalog nije značajan samo zbog Beograda i Prištine već i zbog "stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta celog regiona".

Prema rečima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, lideri Srbije i tzv. Kosova su okvirno odobrili tekst sporazuma tokom razgovora u Briselu, a sporazum će stupiti na snagu kada bude odobren plan za njegovu implementaciju, navodi AP.

Agencija podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred odlazak u Ohrid najavio da "neće ništa potpisati" i ponovio da nikada neće priznati tzv. Kosovo niti dozvoliti njegovo članstvo u UN.

On je to, kako se navodi, i potvrdio tokom obraćanja medijima po završetku razgovora, rekavši da "nije potpisao implementacioni dokument, iako je (Aljbin) Kurti insistirao na tome".

"Danas nije bio nikakav dan D, ali je bio dobar dan. U mesecima koji su pred nama očekuju nas ozbiljni i teški zadaci", rekao je Vučić.

Ruska agencija TAS S navodi reči Borelja da su se

Srbija i tzv. Kosovo dogovorili o redosledu mera za normalizaciju bilateralnih odnosa, a prva od njih je sprovođenje obaveza Prištine u vezi sa uspostavljanjem samouprave u srpskim zajednicama.

"Kosovo se složilo da odmah započne - i kada kažem odmah, mislim odmah - pregovore u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije o uspostavljanju konkretnih aranžmana i garancija kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samoupravljanja za srpske zajednice na Kosovu", naglasio je Borelj, prenosi TAS S.

Ruska agencija navodi da je služba za spoljne poslove EU potvrdila da će Evropska unija sazvati donatorsku konferenciju, ako Beograd i Priština blagovremeno primene sve odredbe sporazuma o normalizaciji odnosa.

"EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Međutim, nikakva isplata neće biti izvršena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene", navodi se u saopštenju služba za spoljne poslove EU, šrenosi TAS S.

Britanska agencija Rojters u kratkom izveštaju nakon sastanka u Ohridu ističe da su se Beograd i Priština posle 12-časovnih razgovora pod pokroviteljstvom EU usaglasili o implementacionom aneksu sporazuma o putu normalizacije međusobnih odnosa.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučića na konferenciji za novinare je rekao da se dve strane nisu dogovorile oko svih tačaka.

"Ali uprkos razlikama, imali smo pristojan razgovor", rekao je Vučić, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Agencija Hina prenosi reči predsednika Vučića da je reč o procesu koji je dubok, ozbiljan i potrajat će.

"Za nas je od velike važnosti da je kao prioritetna obaveza postavljeno formiranje Zajednica srpskih općina (ZSO) u skladu s prethodno potpisanim sporazumima u okviru dijaloga", kazao je Vučić, navodi Hina.