19. mart 2023 22:31

Putin pred posetu Sija: Rusija zahvalna Kini na uravnoteženoj poziciji o Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin pred posetu Sija: Rusija zahvalna Kini na uravnoteženoj poziciji o Ukrajini

Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

MOSKVA - Rusija je otvorena za političko i diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini i zahvalna je Kini na njenoj uravnoteženoj poziciji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je u danas objavljenom članku pod naslovom ''Rusija i Kina - partnerstvo okrenuto budućnosti'' u kineskom listu "Ženmin žibao" istakao da je Rusija zahvalna Kini na njenoj uravnoteženoj poziciji u vezi sa događajima u Ukrajini, kao i na tome što razume njihovu pozadinu i stvarne uzroke.

Ruski predsednik je u članku objavljenom povodom sutrašnje posete kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji, pozdravio spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize, preneo je Interfaks. Putin je u člamki za kineski likst ukazao da se Rusija i Kina dosledno zalažu za formiranje pravednijeg, multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, objavljeno je na sajtu Kremlja.

Ruski predsednik je istakao da su Moskva i Peking duboko zabrinuti zbog, kako je naveo, neodgovornih i opasnih akcija koje bi mogle da potkopaju globalnu nuklearnu bezbednost.

Putin je naglasio i da nelegitimne jednostrane sankcije nametnute Rusiji moraju biti ukinute. Kriza u Ukrajini, koju izaziva i podstiče Zapad, predstavlja manifestaciju namere da se održi dominacija na međunarodnoj sceni i unipolarni svetski poredak, kao i namere NATO da prodre u azijsko-pacifički region, naglasio je Putin.

On je ocenio da to niko neće moći da postigne. Putin je izrazio uverenje da će prijateljstvo i partnerstvo između Ruske Federacije i NR Kine rasti i jačati, a da će poseta Sija Rusiji tome doprineti, prenele su RIA Novosti.

„Siguran sam da će naše prijateljstvo i partnerstvo, zasnovano na strateškom izboru naroda dve zemlje, nastaviti da raste i jača radi blagostanja i prosperiteta Rusije i Kine", naglasio je Putin.

Putin je ocenio da su rusko-kineski odnosi dostigli najviši nivo u svojoj istoriji i da nastavljaju da jačaju, napominjući da je politički dijalog dve zemlje postao izuzetno poverljiv i da strateško partnerstvo ulazi u novu eru.

Jedan od prioriteta je trgovinsko-ekonomsko partnerstvo, istakao je Putin, navodeći da se do kraja 2022. godine bilateralna trgovina udvostručila i dostigla 185 milijardi dolara, što je novi rekord.