23. mart 2023 11:54

Počeo samit u Briselu, Šarl Mišel poručio da veruje u saradnju EU i UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počeo samit u Briselu, Šarl Mišel poručio da veruje u saradnju EU i UN

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, poručio je na otvaranju samita EU da EU i UN imaju mnogo zajedničkog, da veruje u saradnju i da ovom prilikom želi da se pozabavi nekim od izazova sa kojima se svet sada suočava.

Mišel je objasnio kako EU podržava Povelju Ujedinjenih nacija i pozdravio generalnog sekretara UN Antonia Gutereša koji je takođe prisutan na samitu.

"Želimo zajednički da se pozabavimo pitanjima klimatskih promena i pozdravljamo ličnu posvećenost Gutereša, možete računati na pomoć EU da napravimo novo 'oruđe za razvoj' ", rekao je Mišel, i dodao da će, između ostalog razgovarati i o ratu u Ukrajini, za koji kaže da je doneo mnogo patnje narodu u Ukrajini, neizvesnost u svetu i u vezi sa crnomorskog ugovora o izvozu žita.

Gutereš je na početku rekao da njegov dolazak na samit pokazuje saradnju na visokom nivou između EU i UN.

"Ovo je krucijalni momenat, imamo 'savrešnu oluju' u mnogo zemalja u razvoju, kombinaciju faktora koji dovode do dramatičnih situacija", rekao je Gutereš i dodao da je jasno da finansijski sistem ne služi svrsi da bi se izborio sa ovako velikim izazovima, jer danas, po njegovim rečima, ima više gladi i siromaštva.

On je rekao i da poslednji izveštaj UN o klimatskim promenama pokazuje dramatičnu situaciju i da su zato potrebna dramatična rešenja i agenda ubrzanja.