27. mart 2023 12:04

Ukrajina: Eksplodirao auto šefa policije Marijupolja; Orlando Blum posetio Kijev

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajina: Eksplodirao auto šefa policije Marijupolja; Orlando Blum posetio Kijev

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP/

MOSKVA/KIJEV - Automobil šefa policije grada Marijupolja dignut je u vazduh, preneo je danas Tass pozivajući se na izvore iz samoproglašene Donjecke Narodne Repubike.

''Šef policije Moskvin je živ i sa njim je sve u redu'', naveo je izvor, i dodao da je auto eksplodirao u momentu kada se Moskvin nalazio na svega nekoliko metara udaljenosti od njega.

UNICEFOV AMBASADOR dobre volje i glumac Orlando Blum posetio je dečje selo u Kijevu, što je njegovo prvo putovanje u Ukrajinu nakon 2016. godine.

Kako navodi Rojters, on se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

''Nikada ne bih očekivao da će rat eskalirati u zemlji koju sam posetio pre mnogo godina. Ali danas, imao sam tu sreću da čujem dečji smeh u Spulno centru, toplom i brižljivom mestu gde deca mogu da se igraju, uče io steknu psihološku podršku'', rekao je Blum.

Spulno centri nalaze se širom Ukrajine i u poslednjih 13 meseci trajanja rata, više od pola miliona dece zatražilo je pomoć od tih centara.

Kako navodi agencija, najmanje 465 dece poginulo je u sukobu Ukrajine i Rusije.

''On (Blum) zna šta nam je donela agresija, i koliko napora je potrebno da se rat zaustavi i da se Ukrajina obnovi nakon rata'', rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

HEMIJSKA FABRIKA u Gorlovki u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici sinoć je bila na udaru Ukrajinskih snaga, a postrojenje za azotnu kiselinu je teško oštećeno, saopštio je danas gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

''Sinoć su neonacisti iz Ukrajine granatirali državno preduzeće Stirol u Gorlovkas Kalinjinskom okrugu. U napadu je teško oštećen blok azotne kiseline, a gasovod je delimično uništen'', napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu.

RUSI PRETVARAJU ukrajinsko naselje Avdijvka u ''mesto iz postapokaliptičnih filmova'', tako što pojačava intenzitet granatiranja i primorava potpuno gašenje grada, saopštio je danas načelnik civilne administracije u tom gradu Vitalij Barabaš.

Avdijvka se nalazi na oko 90 kilometara jugozapadno od Bahmuta, i u njemu je preostalo još oko 2,000 civila, dok ih je pre početka rata bilo oko 30,000, prenosi Rojters.

''Tužan sam da to kažem, ali Avdijvka postaje sve više kao mesto iz postapokaliptičnih filmova'', napisao je na aplikaciji Telegram Barabaš.

Ruske snage su u nedelju granatirale dve zgrade u predgrađu Avdijvke, na svega 10 kilometara udaljenosti od Donjecka, koji je pod kontrolom Moskve od 2014.

RUSKI I UKRAJINSKI zvaničnici danas su saopštili da je došlo do eksplozija u gradu Melitopolju u Zaporškoj oblasti u južnoj Ukrajini.

''Bilo je nekoliko eksplozija u gradu'', napisao je na Telegramu gradonačelnik Melitopolja Ivan Fjodorovan.

Ruski zvaničnik koji je na čelu teritorije Melitopolja koji kontroliše Moskva, Vladimir Rogov, izjavio je da je bilo ''glasno'' u gradu rano ujutru.

''Militanti oružanih ukrajinskih snaga pokušavaju da u nemoći napadnu civile, plašeći ih i granatirajući ih teškim naoružanjem'', rekao je Rogov.

Dodao je da je delimično uništena i zgrada fakulteta, i to u trenutku dok su studenti bili u njoj, dok je Fjodorovan napisao da je u toj zgradi bilo smešteno ''moskovsko'' rukovodostvo grada.

PORTPAROL KREMLJA Dmitrij Peskov demantovao je danas informaciju koja se pojavila u turskim medijima da su u toku pripreme za posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Turskoj.

Peskov je odrično odgovorio na pitanje da li se priprema Putinova poseta Ankari, prenose RIA Novosti.

Agencija navodi da su se izveštaji o mogućoj poseti Putina pojavili jutros u turskim medijima.

SEKRETAR SAVETA za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev smatra da su zemlje NATO-a strana u sukobu u Ukrajini.

''Zemlje NATO-a su od Ukrajine napravile jedan veliki vojni kamp, ne krijući svoj glavni cilj - poraziti Rusiju na bojnom polju, a zatim je rasparčati'', rekao je u Patruševu u intervjuu za Rusku gazetu.

''One (zemlje NATO-a) ukrajinskim trupama šalju oružje i opštinu, obezbeđuju im obaveštajne podatke, uključujući pomoć satelita i značajnog broja bespilotnih letelica'', rekao je Patrušev, prenosi RIA Novosti.

Naveo je da NATO instruktori i savetnici obučavaju ukrajinsku vojsku, dok se, kako je kazao, ''plaćenici bore u sastavu neonacističkih bataljona".

Patrušev je rekao i da su Sjedinjene Američke Države odavno postale ''šampion'' po broju ratova započetih u različitim delovima sveta i narušavanju suvereniteta drugih država.