12. decembar 2022 21:52

Denis Šmigal: Ukrajini je potrebna milijarda dolara za brzu popravku infrastrukture

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Denis Šmigal: Ukrajini je potrebna milijarda dolara za brzu popravku infrastrukture

Foto: AP/LIBKOS

KIJEV, 12. decembar (Tanjug) - Ukrajini je potrebna pomoć od milijardu dolara za brzu popravku elektro-energetske infrastrukture i vraćanje elektro mreže i centralizovanog sistema daljinskog grejanja u normalan rad, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmigal.

Tokom svog izlaganja na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Šmigal je ukazao da je u ruskim ruskim vazdušnim napadima proteklih nedelja oštećeno pola ključnih infrastrukturnih objekata u Ukrajini, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima radovi na obnavljanju ključne infrastrukture zahtevaju proces koji bi se odvijao u tri faze, ali sada je glavni prioritet preživljavanje, tj. brzo obnavljanje kritične infrastrukture i energetskog sektora kako bi se "preživela zima".

"Okvirna cena hitne pomoći za elektroenergetski sektor iznosi 500 miliona dolara, a približna cena hitne pomoći za obnavljanje centralizovanog sistema daljinskog grejanja je dodatnih 500 miliona dolara", rekao je Šmihal.

Stručne ekipe za energetiku angažovane su na obnavljanju elektro-energetske mreže u Odesi, lučkom gradu na obali Crnog mora u kojem je, nakon ruskih vazušnih udara izvedenih proteklog vikenda, oko 1,5 miliona potrošača ostalo bez struje, a luka privremeno van funkcije.

U svom obraćanju OECD Šmigal je naveo da proračuni Svetske banke govore da je Ukrajini potrebno 349 milijardi dolara za obnovu infrastrukture.

Ranije danas Šmigal je na svom Fejsbuk profilu objavio da su posle osam talasa ruskih raketnih napada na Ukrajinu oštećene sve termo i hidro-elektrane.

Šmigal je napisao da je osim toga 40 odsto visokonaponskih mrežnih objekata pretrpelo oštećenja u različitom stepenu.

"Svako od nas mora biti svestan da ćemo ove zime imati značajna ograničenja u potrošnji električne energije", upozorio je Šmigal, preneo je Ukrinform.

(Kraj) đj/