17. maj 2023 11:51

Predstavnici Irana i Rusije potpisali sporazum o izgradnji železničke deonice Rašt-Astara u Iranu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavnici Irana i Rusije potpisali sporazum o izgradnji železničke deonice Rašt-Astara u Iranu

Foto: Shutterstock.com/Exploring, ilustracija

TEHERAN/MOSKVA - Železnička deonica Rašt-Astara u Iranu biće izgrađena zajedno sa Rusijom, prema sporazumu koji su danas potpisali predstavnici dve zemlje.

Na ceremoniji potpisivanja učestvovali su i predsednici Rusije Vladimir Putin i predsednik Irana Ebrahim Raisi, preneo je TASS.

Putin se pridružio ceremoniji putem video linka.

Ceremoniji je sa ruske strane prisustvovao i potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak koji boravi u radnoj poseti Iranu.

Zaključivanje sporazuma između Rusije i Irana o zajedničkoj izgradnji železničke deonice Rašt-Astara je veliki događaj za celokupnu globalnu transportnu infrastrukturu, rekao je Putin.

Predsednik Rusije je zahvalio Raisiju na ličnom učešću u realizaciji projekta.

"Ovo je zaista veliki događaj za region, za celokupnu svetsku saobraćajnu infrastrukturu, za naše zemlje", naglasio je Putin.

Deonica železničke pruge Rašt-Astara omogućiće uspostavljanje direktne linije preko pravca sever-jug, kazao je on.

"Između iranskih gradova Rašta i Astare biće izgrađena železnička pruga dužine 162 kilometara. Čini se da je ovo mala deonica, iako će njeno puštanje u rad omogućiti uspostavljanje direktne neprekidne, ili kako su stručnjaci rekli besprekorne, železničke usluge na celoj trasi. Sever-Jug", naglasio je Putin.

Železnička deonica Rašt-Astara omogućiće diversifikaciju transporta robe, smanjenje vremena i cene njihove isporuke, rekao je predsednik Rusije.

On je kao primer naveo isporuku robe iz Sankt Peterburga do Mumbaja, što će na novoj trasi trajati oko 10 dana, dok tradicionalnim linijama iznosi 30-45 dana.

"Postoji značajna ušteda u pogledu vremena i troškova", istakao je Putin.