31. maj 2023 08:17

Grosi od Ukrajine i Rusije traži da poštuju principe za zaštitu NE u Zaporožju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grosi od Ukrajine i Rusije traži da poštuju principe za zaštitu NE u Zaporožju

Foto: AP Photo, File/Andriy Andriyenko

VAŠINGTON - Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, zatražio je od Ukrajine i Rusije da prihvate pet principa zaštite nuklearne elektrane Zaporožje.

Grosi je rekao da ni nakon višemesečnih napora nije uspeo da obezbedi dogovor dve strane o zaštiti ovog objekta i smanjenju rizika od katastrofalnog nuklearnog udesa, koji bi mogao da bude izazvan vojnim aktivnostima kao što je granatiranje, prenosi Rojters.

U Grosijevih pet principa spada obaveza da se napadi ne vrše na lokaciju i sa lokacije nuklearne elektrane, da se prostor nuklearke ne koristi za raspoređivanje teškog naoružanja kao što su višecevni raketni bacači i projektili, artiljerijski sistemi i municija i tenkovi, kao ni za stacioniranje trupa.

Grosi najavio putovanje u Kijev i NE Zaporožje, možda i u Moskvu

Rafael Grosi je saopštio da planira da uskoro poseti Kijev i Zaporošku nuklearnu elektranu u Ukrajini, a možda i Moskvu.

"Planiram da pokušam da odem u Kijev i u Zaporožje. Verovatno u Moskvu", rekao je Grosi novinarima posle sednice Saveta bezbednosti UN u utorak, bez navođenja preciznih vremenskih okvira, prenosi TAS S.

On je saopštio da eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA u ovom trenutku nisu uočili raspoređivanje teškog naoružanja u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani.