11. avgust 2023 09:25

Novi Zeland optužuje Kinu, Rusiju i Iran za mešanje u unutrašnje stvari

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novi Zeland optužuje Kinu, Rusiju i Iran za mešanje u unutrašnje stvari

Foto: Shutterstock.com/KPG-Payless2, ilustracija

VELINGTON - Obaveštajno-bezbednosna služba Novog Zelanda (NZSIS) optužila je danas Kinu, Rusiju i Iran za mešanje u unutrašnja pitanja te zemlje.

U izveštaju NZSIS-a navedeno je da postoje "strane obaveštajne agencije koje uporno i oportunistički sprovode špijunske operacije protiv Novog Zelanda", prenosi Gardijan.

Izveštaj se bavi aktivnostima Narodne Republike Kine, Islamske Republike Iran i Rusije, ali je veći deo dokumenta usredsređen na mešanje kineskih vlasti u unutrašnja pitanja Novog Zelanda, uključujući, kako je navedeno, "stalne aktivnosti u i protiv Novog Zelanda koje su povezane sa obaveštajnim službama NR Kine".

"Napori Pekinga da unapredi svoje političko, ekonomsko, vojno i bezbednosno učešće u Pacifiku su glavni faktor koji pokreće stratešku konkurenciju u našem matičnom regionu", navodi se u izveštaju NZSIS.

U delu koji se tiče Irana, novozelandska obaveštajna agencija je navela da je otkrila državne aktere koji "nadgledaju iranske zajednice i disidentske grupe" u zemlji.

Kada je reč o Rusiji, NZSIS u izveštaju navodi da "ruske međunarodne kampanje dezinformacija nisu posebno ciljale Novi Zeland, ali da su imale uticaj na stavove nekih Novozelanđana".