20. avgust 2023 15:49

Izrael: Vlada odobrila razvojni plan za Istočni Jerusalim od 843 miliona dolara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael: Vlada odobrila razvojni plan za Istočni Jerusalim od 843 miliona dolara

Foto: Shutterstock.com/Vrezh Gyozalyan, ilustracija

JERUSALIM - Izraelska vlada odobrila je danas petogodišnji plan za razvoj Istočnog Jerusalima vredan oko 3.2 milijarde šekela (843 miliona dolara), nakon što je ministar finansija Bezalel Smotrič zamrznuo novac u znak protesta zbog finansiranja pripremnog programa za arapske studente na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Na osnovu plana, biće izdvojen i novac za razvoj infrastrukture, stanovanje, zdravstvo i obrazovanje, preneo je izralski dnevnik "Tajms of Izrael".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu istakao je posle sednice vlade da će ta odluka promeniti lice Jerusalima.

"Ujedinjujemo Jerusalim", istakao je on.

Smotrič je odlagao sprovođenje plana dva meseca, tražeći da se preraspodeli 200 miliona šekela iz akademskog programa zbog navodnog prisustva "radikalnih islamskih ćelija".

Smotrič, lider krajnje desničarske stranke Verski cionizam, takođe, je nedavno rekao da neće osloboditi još 200 miliona šekela za razvoj arapskih opština, tvrdeći da će novac otići organizovanim kriminalnim grupama ili biti iskorišćen za podršku terorizmu.

Sredstva usmerena na jačanje ekonomije, unapređenje infrastrukture i borbu protiv kriminala u arapskim zajednicama širom zemlje odobrila je prethodna vlada, koja je uključivala islamističku partiju Raam pored levičarskih, centrističkih i desničarskih partija.

Arapski opštinski lideri sazvali su generalni štrajk za sutra u znak protesta zbog zamrzavanja finansiranja, a lokalne vlasti su danas najavile da će održati dvočasovni štrajk upozorenja u znak solidarnosti.