5. septembar 2023 17:57

Kongo: Najmanje 56 osoba ubijeno u vojnom gušenju nasilnih demonstracija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kongo: Najmanje 56 osoba ubijeno u vojnom gušenju nasilnih demonstracija

Foto: AP Photo/Moses Sawasawa

GOMA - Najmanje 56 ljudi ubijeno je u vojnom gušenju nasilnih demonstracija protiv misije Ujedinjenih nacija u gradu Goma na istoku Konga prošle nedelje, izjavio je danas vojni tužilac Mišel Kašil.

Za učešće u ubistvima optuženo je šest vojnika, preneo je Rojters.

Vlada je prethodno saopštila da su u vojnom gušenju protesta ubijene 43 osobe, a da je povređeno 56.

Kongoanske trupe nasilno su rasterale demonstrante protiv mirovne misije Ujedinjenih nacija i drugih stranih organizacija prošle srede nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak napada na policajca, preneo je Rojters, uz napomenu da nije uspeo da proveri autentičnost snimka.

Vlasti su ranije saopštile da je policajac kamenovan do smrti i da je šest demonstranata ubijeno kada je vojska intervenisala.

Mirovna misija UN u istočnom Kongu, poznata kao MONUSCO, izrazila je saučešće i istakla da je i dalje zabrinuta zbog pretnji nasiljem.

Misija se od 2022. godine suočava sa protestima, koji su delimično podstaknuti pritužbama da nije uspela da zaštiti civile od višedecenijskog nasilja milicije.

Na protestima protiv misije MONUSCO u julu 2022. bilo je više od 15 mrtvih, uključujući tri pripadnika misije UN u Gomi i gradu Butembo, naveo je Rojters.