6. septembar 2023 18:56

Spasić: Pučevi u Africi rezultat su sukoba velikih sila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Spasić: Pučevi u Africi rezultat su sukoba velikih sila

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku Zoran Spasić izjavio je danas da se državni udari i vojni pučevi često događaju u Africi zbog sukoba velikih sila koje žele tamošnja prirodna bogatstva i resurse.

U izjavi za Tanjug, Spasić je rekao da se velike sile ponašaju isto, bilo da dolaze sa Istoka ili Zapada, i zapitao šta ruska privatna vojna kompanija Vagner radi u Africi.

"Preko 250 državnih udara i vojnih pučeva je bilo na afričkom kontinentu od 1960 godine. Situacija na afričkom kontinetnu je takva jer je to sukob velikih sila koje žele tamošnje bogatstvo. Interesantno je da je grupa Vagner prisutna u zemljama u kojima su izvršeni državni udari - Centralnoafričkoj Republici, Maliju i Sudanu", rekao je Spasić.

On dodaje da se vojni pučevi događaju kada dođe do sukoba političke i vojne elite, ta da vojni puč ne može da organizuje narod, već to rade elite.

"Suštinski je da otklonimo neke zablude i da u narednom periodu budemo još objektivniji. Mi znamo kolonijalnu prošlost Zapada na tom kontinentu. Ali nemoj neko da provlači informacije da, kada dođe druga strana, sve će biti 'med i mleko'", poručio je Spasić.

On naveo da je Rusija došla u Siriju, ali da to, kako je ocenio, Siriji nije donelo stabilnost, ''već je samo njen predsednik Bašar al Asad ostao stabilan na svojoj funkciji''.

"Dao je kompenzaciju Rusiji od 25 odsto naftnih polja i tu se priča završava. Posle dolaska ruskih snaga u Siriju imali smo onaj talas migracija. Suština je da velike sile postupaju isto", konstatovao je Spasić.

Naglašava da je Vagner došao na afrički kontinet zbog kobalta, dijamanata, uranijuma i prirodnih bogatstava, što je toj grupi, kako je ocenio, bio prvi zadatak.

"Drugi zadatak je bio da obezbedi političku podršku. Da li ju je obezbedio? Nije. To je pokazao Rusko-afrički samit u Sankt Peterburgu, 14 predsednika je došlo sa afričkog kontinenta, a 2017. ih je bilo 47. To je pokazatelj da afričke države ne podržavaju to što se dešava u Rusiji. Posle agresije Rusije na Ukrajinu, stvari su se promenile", ocenio je Spasić.

Spasić je negirao navode da je Vagner došao da obezbedi mir u Africi i ističe da ta grupa nema legitimitet da obezbedi mir.

"To imaju samo snage UN i tu se priča završava. Znači, niste obezbedili mir, prisutni ste tamo gde su izvršeni vojni pučevi, tako da ne možemo da govorimo na taj način o pravu i pravdi. Imamo Amerikance koji investiraju u Afriku. Takođe, ima i mnogo kineskih investicija, i tako možete da pomognete", kaže Spasić.

Dodao je i da se političkim porukama Rusije da će besplatno dati žito Africi ne postiže ništa.

"Znamo da danas nema ništa besplatno. A koliko bi to trajalo, mesec, dva? Tako nikome niste pomogli. Pomažete nekom tako što mu date ekonomiju i mogućnost da zaradi", zaključio je Spasić.