18. septembar 2023 17:44

UN: Ratni zločini u Etiopiji činjeni i uprkos zvaničnom okončanju sukoba

Izvor: TANJUG

podeli vest

UN: Ratni zločini u Etiopiji činjeni i uprkos zvaničnom okončanju sukoba

Foto: Shutterstock.com/nexus 7, ilustracija

NJUJORK - Ratni zločini i zločini protiv čovečnosti još uvek se događaju u Etiopiji, iako je skoro godinu dana isteklo nakon što su se vladine i snage regiona Tigraja sporazumele o završetku sukoba, rekli su stručnjaci Ujedinjenih nacija u danas objavljenom izveštaju.

Hiljade ljudi poginulo je u dvogodišnjem sukobu, koji je formalno okončan

krajem novembra prošle godine, preneo je Rojters.

Obe strane su se međusobno optuživale za zverstva, uključujući masakre, silovanja i pritvaranja, ali su negirale odgovornost za sistemske zloupotrebe.

"Dok je potpisivanjem sporazuma možda uglavnom utihnulo oružje, nije rešen sukob na severu zemlje, naročito u Tigraju, niti je to donelo sveobuhvatni mir“, rekao je predsednik Međunarodne komisije eksperata za ljudska prava za Etiopiju Mohamed Čande Otman.

Komisija je u svom izveštaju navela da su kršenja ljudskih prava u Tigraju bila "ozbiljna, kao i da su i dalje u toku" i dodala da je bilo napada Eritrejskih odbrambenih snaga na civile.

Eritreja, koja je poslala trupe da se bore zajedno sa snagama etiopske vlade tokom sukoba, odbacila optužbe stanovnika i grupa za ljudska prava protiv njenih vojnika u Tigraju.