29. septembar 2023 17:53

Više od četvrtine američkog Senata poziva Rusiju da oslobodi američkog reportera

Izvor: TANJUG

podeli vest

Više od četvrtine američkog Senata poziva Rusiju da oslobodi američkog reportera

Foto: Shutterstock.com/SB2010 studio, ilustracija

VAŠINGTON - Demokratski i republikanski lideri Komiteta za spoljne poslove američkog Senata objavili su danas rezoluciju kojom se poziva na hitno puštanje izveštača Volstrit džornala Evana Gerškoviča iz Rusije, gde je uhapšen pre šest meseci zbog optužbi za špijunažu koje on negira.

Rezolucija, koju je podržalo 27 od 100 američkih senatora, skreće pažnju na nastavak pritvora Gerškoviča (32), koji je uhapšen 29. marta u uralskom gradu Jekaterinburgu pod optužbom za špijunažu za koju je zaprećena kazna do 20 godina zatvora, prenosi Rojters.

Moskovski sud je u utorak odbio da razmotri njegovu poslednju žalbu na istražni pritvor.

"Evan Gerškovič, novinar Volstrit džornala, nezakonito je pritvoren u Rusiji samo zato što je obavljao svoj posao: izveštavao o činjenicama i rasvetljavao lažno obrazloženje predsednika Putina za njegov ilegalni rat protiv Ukrajine“, rekao je senator Ben Kardin, član komiteta iz redova demokrata.

Republikanac Džim Riš istakao je da je sloboda štampe ključna za pozivanje vlada na odgovornost širom sveta.

Ruske vlasti su saopštile da je Federalna služba bezbednosti (FSB) uhvatila izveštača američkog lista uhvaćen "na delu" u Jekaterinburgu dok je pokušavao da dođe do vojnih tajni, ne navodeći nijedan detalj koji bi potkrepio tu tvrdnju.

SAD su optužile Rusiju da koristi Gerškoviča za vođenje talačke diplomatije, u trenutku kada su odnosi dve zemlje na najnižoj tački u više od 60 godina zbog sukoba u Ukrajini, prenosi britanska agencija.