13. oktobar 2023 10:28

Profesor Eliezer Papo: Ogromna je razlika između Palestine i Palestinaca i Hamasa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesor Eliezer Papo: Ogromna je razlika između Palestine i Palestinaca i Hamasa

Foto: AP Photo/Paul White

BANJALUKA/NEGEV - Profesor na Ben-Gurion univerzitetu u Negevu, južnom Izraelu, Eliezer Papo izjavio je da postoji ogromna razliku između Palestine i Palestinaca i Hamasa.

"Hamas je revolucionarna organizacija, njima Palestinci nisu cilj, već sredstvo za ostavrivanje ciljeva globalne islamske revolucije", rekao je profesor Papo u izjavi za RTRS.

Prema njegovim rečima, narod u Gazi izložen je strahovladi Hamasa i "zalaganju vlastite glave".

Papo kaže da je situacija na tom području jako komplikovana i da ljudi ne razumeju i ne znaju šta se dešava.

"Trećina mojih studenata su Arapi. Čak i kad bi postojale dve države, ja bih i dalje imao trećinu studenata Arapa. Dvadeset odsto Izraelaca su Arapi i imaju izraelsko državljanstvo i u slučaju stvaranja palestinske države, oni ne bi otišli u tu državu. Problem je što odnosi Izraela i Pojasa Gaze unazađuju odnose Izraela i izraelskih Arapa. Oni su razapeti između lojalnosti i uživanja u blagodetima koje im daje jedna razvijena država i lojalnosti prema ljudima u Gazi koji su im prvi rod", naveo je Papo.

Profesor kaže da je ogroman pritisak na izraelsku vladu da se ova objava rata i pogrom iskoriste za rešenje pitanja Hamasa jednom zauvek.

Ponovio je da je subota u Izraelu, kada su napadi počeli, izgledala kao dan u Holokastu, "radni dan u Јasenovcu", a da je cela ideja na kojoj počiva ova država "nikada ponovo".

"Ova država je podignuta upravo da se spreči da Јevreji ponovo budu vođeni kao 'ovce na klanje'", naveo je profesor Papo.

On kaže da su u ratu kompletene porodice zbrisane s lica zemlje i da svakodnevno stižu podaci o brojnim stradalim studentima, profesorima, članovima njihovih porodica i prijateljima.

"Navikli smo na bombardovanje iz Gaze, da Izrael uzvrati, ali ovakav sukob, od subote do danas, podseća na Holokaust", kazao je Papo.