21. oktobar 2023 09:31

EU-SAD osudile Hamas, uz Ukrajinu bezrezervno, sa Kinom za saradnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU-SAD osudile Hamas, uz Ukrajinu bezrezervno, sa Kinom za saradnju

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

VAŠINGTON - U zajedničkom saopštenju Evropske unije i SAD, nakon samita održanog u Vašingtonu u petak, obe strane su navele da najsnažnije osuđuju Hamas i terorističke akcije u Izraelu, da ostaju podrška Ukrajini i da su spremni da održe konstruktivne i stabilne odnose sa Kinom.

"Najoštrije osuđujemo Hamas i njihove brutalne terorističke napade u Izraelu. Nema opravdanja za terorizam. Ponavljamo da Izrael ima pravo da se brani od ovakvih podlih napada, u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući i međunarodno humanitarno pravo. Radićemo blisko sa partnerima u regionu da naglasimo važnost zaštite civila, podržavanja onih koji pružaju pomoć i omogućavaju pristup vodi, hrani, lekovima i skloništima", navodi se u saopštenju.

EU i SAD dodaju da su zabrinuti zbog sve lošije humanitarne krize u Gazi.

"Ključno je sprečiti regionalnu eskalaciju. Pozivamo na momentalno puštanje svih talaca i naglašavamo da je rešenje u vidu dve države dobar put ka dugoročnom miru", ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije.

Kada je reč o Ukrajini, Brisel i Vašington navode da njihova bezrezervna podrška Ukrajini ostaje - politička, finansijska, humanitarna i vojna, kako bi se odbranili od Rusije i "neisprovociranog agresivnog rata".

"Pozivamo Rusiju da okonča svoj brutalan rat i da povuče vojsku i vojnu opremu odmah, kompletno, a da se bezuslovno povuče sa međunarodno priznate teritorije Ukrajine. Nameravamo da podržavamo Ukrajinu koliko god to bude potrebno kako bi sačuvala svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Prepoznajemo važnost da Rusija ne uspe u nameri da uništi ukrajinsku ekonomiju i naš prioritet je da se Ukrajini ispune njeni glavni prioriteti", dodali su EU i SAD.

Kada je reč o Kini, SAD i EU poručuju da su spremni da izgrade konstruktivne i stabilne odnose sa Pekingom, prepoznajući važnost iskrenog angažovanja i izražavanja zabrinutosti vezanih za Kinu.

"Neophodno je sarađivati sa Kinom, s obzirom na njenu ulogu u međunarodnoj zajednici i veličinu njene ekonomije, na globalnim izazovima, kao i oblastima od zajedničkog interesa. Pozivamo Kinu da se angažuje sa nama, uključujući i međunarodne forume, u oblastima kao što su klima i biodiverziteta, rešavanje održivosti dugova ranjivih zemalja i potreba za finansiranjem, globalno zdravlje i spremnost za pandemiju, kao i makroekonomsku stabilnost", istakli su iz EU-SAD.

Oni su zaključili da će jačati saradnju između EU i SAD i da će raditi više na bezbednosti i odbrani.

"NATO ostaje temelj naše zajedničke odbrane i ključan je za evroatlansku bezbednost", ističe se saopštenju.