23. oktobar 2023 16:22

Snežana Paunović: Zahvalnost Angoli za podršku teritorijalnom integritetu Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Snežana Paunović: Zahvalnost Angoli za podršku teritorijalnom integritetu Srbije

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednica Skupštine Snežana Paunović, koja predvodi Stalnu delegaciju Skupštine u Interparlamentarnoj uniji (IPU) na 147. zasedanju Skupštine IPU u Luandi, zahvalila je danas Angoli na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu Srbije i ukazala na značaj podrške po pitanju Kosova i Metohije za našu zemu.

Na današnjem sastanku sa predsednicom Narodne skupštine Angole, Karolinom Serkeirom, Paunović je podsetila na tradicionalno prijateljstvo dva naroda koja su uzajamno podržavala jedan drugog u teškim trenucima i navel da je Srbija spremna za nastavak razvoja saradnje na svim nivoima, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Sekeira se založila za jačanje veza dva parlamenta, unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje i produbljivanje konkretnih odnosa u oblasti poljoprivrede, kulture, novih tehnologija i odbrane.

Izrazila je spremnost da poseti Srbiju i tom prilikom potpiše novi Memorandum o razumevanju između dva parlamenta koji bi pored daljeg unapređenja parlamentarne saradnje sadržao i odredbe kojima bi se potvrdila obostrana opredeljenost i posvećenost zajedničkom radu na promociji međunarodnog mira, pravde i stabilnosti.

Na kraju, Paunović je izrazila uverenost da će Angola biti kvalitetno predstavljena na EXPO 2027 u Beogradu.

Skupštinsko zasedanje i sednica Glavnog saveta IPU počinju sutra, dok je potpredsednica Paunović danas učestvovala na sastanku Biroa poslanica i sastanku Foruma poslanica IPU. Glavne teme današnje debate su bile položaj žena u politici, aktivnosti u cilju poboljšanja rodne ravnopravnosti i borba protiv trgovinom dece u sirotištima.

Tokom zasedanja, delegacija Skupštine Srbije će imati niz bilateralnih susreta sa delegacijama iz celog sveta.

Na sastancima će se razgovarati o unapređenju bilateralne i parlamentarne saradnji, aktuelnoj situaciji u Evropi i svetu, ali i temama koje dominiraju na zasedanju Interparlamentarne unije.