15. novembar 2023 18:12

Miščević: Srbija je u obavezi da uskladi vizni režim sa belom i crnom Šengen listom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miščević: Srbija je u obavezi da uskladi vizni režim sa belom i crnom Šengen listom

Foto: Tanjug video

BRISEL - Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas nakon konferencije Evropske narodne strane (EPP) o integraciji Zapadnog Balkana da je Srbija u obavezi da uskladi vizni režim sa belom i crnom Šengen listom.

Miščević je za Tanjug rekla da je to obaveza koja proističe iz procesa evropskih integracija.

Prema njenim rečima, Srbija treba da uvede vize državama koje su na viznom režimu EU.

"Vi ste videli da smo mi to uradili za šest država samo od početka ove godine. Isto tako i pozitivnu listu treba usklađivali skidajući neke države sa viznog režima kod nas jer se one nalaze na beloj Šengen listi" rekla je Miščević i dodala da je Mauricijus poslednja država koju je Srbija skinula sa viznog režima.

Dodala je da je radna grupa koju je vodilo Ministarstvo spoljnih poslova napravilo plan postupanja, a da je sledeći korak plan za pravljenje vizne politike, koji je deo pregovaračkog procesa.

"Zašto je ovaj plan važan? Zbog generalnog procesa evropske integracije, ali je važan i zbog onoga što se zove upravljanje migracijama. Jedan od razloga zašto smo tako brzo uveli vize za šest država s početka godine je upravo to, nagli priliv migranata. Ovaj plan je svakako odgovor na to", rekla je ministarka i dodala da se ovaj problem ne rešava hitro, nego postupno.

Miščević je naglasila da joj je zadovoljstvo da učestvuje u ovogodišnjoj raspravi EPP koju je organizovala ta politička grupacija u Evropskom parlamentu koja trenutno ima najviše poslanika.

Ona je dodala da razgovori nisu bili laki.

"Teme su bile zapravo ubrzana integracija, ali i izazovi. Dosta je teško da učestvujete na panelu sa predstavnicima Prištine, to nikada nije laka i jednostavna rasprava. Ipak, moja uloga je bila da predstavim, najpre nalaze izveštaja, naše ideje kako ubrzati neke od procesa sa akcentom na vladavinu prava, ali i interesovanje za regionalnu integraciju i saradnju kao ključni element", rekla je Miščević.