5. decembar 2023 11:25

Francuska: Usvojen predlog zakona o zabrani elektronskih cigareta za jednokratnu upotrebu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuska: Usvojen predlog zakona o zabrani elektronskih cigareta za jednokratnu upotrebu

Foto: AP Photo/Thibault Camus

PARIZ - Donji dom francuskog parlamenta jednoglasno je usvojio predlog zakona o zabrani elektronskih cigareta za jednokratnu upotrebu, u pokušaju da se zaštite mladi ljudi i ublaži negativan uticaj na životnu sredinu koji imaju ovi proizvodi.

Poslanici Nacionalne skupštine usvojili su ovaj zakon kasno sinoć sa 104 glasa za i nijednim protiv, prenosi AP.

Predlog zakona, koji je prethodno podržala francuska vlada, nakon usvajanja u donjem domu, biće upućen Senatu, gornjem domu parlamenta, gde se očekuje da će takođe biti usvojen. Zakon bi mogao da stupi na snagu do septembra 2024. godine.

E-cigarete za jednokratnu upotrebu - koje koštaju oko 10 evra (skoro 11 dolara) su mali uređaji na baterije koji su posebno popularni među tinejdžerima zbog različitih veštačkih aroma.

Iako uglavnom ne sadrže duvan, mnogi imaju nikotin, opasnu hemikaliju koja izaziva zavisnost, a njihove male, jednokratne litijumske baterije često završe na deponijama.

Ovaj predlog zakona je deo šireg trenda jer i Velika Britanija, Irska i Nemačka razmatraju slične mere.

Novi Zeland i Australija su već uveli ograničenja, pri čemu su prve mere nalagale nižu koncentraciju nikotina i ograničenja da se jednokratne elektronske cigarete ne smeju prodavati u blizini škola.