12. decembar 2023 23:37

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

NJUJORK - Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

Za usvajanje rezolucije glasale su 153 zemlje, protiv je bilo 10, a uzdržane su bile 23 članice UN. Među državama koje su podržale rezoluciju je i Srbija, a protiv su bili Izrael i Sjedinjene Američke Države.

Rezolucijom se traži "momentalan humanitarni prekid vatre", kao i da se "sve strane pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo, posebno u pogledu zaštite civila".

Pored toga, poziva se na "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca" i na "obezbeđivanje pristupa humanitarne pomoći" u Pojas Gaze. Nacrt rezolucije podnela je grupa od 20 arapskih zemalja i Organizacija za islamsku saradnju.

Palestinsko predsedništvo pozdravilo usvajanje rezolucije o Gazi u GS UN

Palestinsko predsedništvo pozdravilo je današnje usvajanje rezolucije o hitnom prekidu vatre u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i pozvalo zemlje koje su glasale za rezoluciju da nateraju Izrael da je primeni.

Za usvajanje rezolucije glasale su 153 zemlje, protiv je bilo 10, a uzdržane su bile 23 članice UN.

Rezolucijom se traži "momentalan humanitarni prekid vatre", kao i da se "sve strane pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo, posebno u pogledu zaštite civila".

GS UN: Nisu usvojeni ni austrijski, ni američki amandman na rezoluciju o Gazi

Na današnjoj sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija nisu usvojeni ni austrijski, ni američki amandman na nacrt rezolucije o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Za predlog Austrije, koji je podrazumevao dodatak na rezoluciju da taoce drže "Hamas i druge grupe", glasalo je 89 članica, 61 je bila protiv, dok je 20 bilo uzdržano.

Za predlog SAD, u kojem se osuđuje napad Hamasa na Izrael 7. oktobra i kidnapovanje civila, glasale su 84 članice, 62 su bile protiv, a 25 je bilo uzdržano. Da bi amandman bio usvojen, potrebna je dvotrećinska podrška članica Ujedinjenih nacija.

Ambasador Izraela u UN: U GS UN još jedna licemerna rezolucija

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan izjavio je danas da će Generalna skupština UN glasati o "još jednoj licemernoj rezoluciji". "Ne samo da ova rezolucija ne osuđuje Hamas za zločine protiv čovečnosti, nego uopšte ne pominje Hamas. To će samo produžiti smrt i razaranja u regionu", rekao je Erdan u Generalnoj skupštini UN.

Dodao je da je jedina namera Hamasa da uništi Izrael i da je ta palestinska militantna grupa, prema njegovim rečima, potvrdila da će ponavljati svoje zločine iznova i iznova dok Izrael ne bude prestao da postoji.

"Pa zašto bi iko želeo da pomogne Hamasu da nastavi svoju vladavinu terora i ostvari svoju satanističku agendu. Svi znamo da takozvani humanitarni prekid vatre u ovoj rezoluciji nema nikakve veze sa humanošću. Izrael već preduzima sve mere da olakša ulazak humanitarne pomoći u Gazu", istakao je izraelski diplomata.

On je naveo da je potrebno da se Hamas pozove na odgovornost, dodavši da prekid vatre znači samo jedno - "opstanak Hamasa". "Iskreno, ne znam kako neko može da se pogleda u ogledalo i podrži rezoluciju koja ne osuđuje Hamas i čak ne pominje Hamas po imenu", rekao je Erdan.

Ambasadorka SAD u UN: Još jedna rezolucija kojom se ne osuđuje Hamas

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild izjavila je danas da rezolucija o hitnom prekidu vatre u Gazi predstavlja još jednu rezoluciju kojom se ne osuđuje palestinska militantna grupa Hamas.

"Naš cilj mora da bude da dugoročno zaustavimo smrt, devastaciju i razaranje, a to jednostavno nije budućnost koju Hamas želi da vidi", rekla je ona u Generalnoj skupštini UN. Tomas Grinfild je dodala da SAD rade na "održivom miru", kao i da se Vašington slaže sa nekim delovima rezolucije.

"Slažemo se da je humanitarna situacija teška, da zahteva hitnu i trajnu pažnju, da civili moraju da budu zaštićeni, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom", navela je Tomas Grinfild.

Ona je pozvala sve države da podrže amandman Austrije i da "jednoglasno" osude Hamas zbog terorističkih akcija 7. oktobra. "Zašto je to tako teško", upitala je američka zvaničnica. 

Ambasador Egipta u UN: Rezolucija je jedina garancija za spas Palestinaca u Gazi

Ambasador Egipta pri Ujedinjenim nacijama Osama Mahmud Abdelkalek Mahmud izjavio je danas da je rezolucija kojom se poziva na prekid vatre u Gazi "veoma jednostavna, jasna i eksplicitna".

"Sadrži samo četiri operativna paragrafa. Međutim, primena ovih paragrafa tek treba da se desi, iako je tragična humanitarna situacija nepodnošljiva za Palestince", rekao je on na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Dodao je da je usvajanje i implementacija ove rezolucije "jedina garancija za spas nevinih civila". On je poručio da se moraju ispitati ratni zločini koji su počinjeni nad Palestincima. 

Hamas osudio Izrael zbog rušenja dve škole UNRWA na severu Gaze

Palestinski pokret Hamas osudio je danas "akcije izraelskih okupacionih vlasti" nakon što su na severu Pojasa Gaze uništile dve škole Agencije UN za pomoć i rad sa palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

"Izraelska vojska je nasilno proterala izbegličke porodice koje su se sklonile u prostorije osnovne i srednje škole u ​​kampu Bejt Hanun, a zatim je uništila zgrade", navodi se u saopštenju Hamasa objavljenom na Telegram kanalu, prenosi TASS.

U saopštenju se poručuje da "međunarodna zajednica mora da preduzme akciju i zaštiti civile u palestinskoj enklavi od brutalnih akcija okupatora, koji uništavaju društvenu infrastrukturu i s prezirom se odnose prema obrazovnim institucijama UN".

"Izraelske snage sprovode zlokobni plan za prisilno raseljavanje Palestinaca, što je jedan od glavnih ciljeva njihove invazije na Pojas Gaze", ističe se u saopštenju Hamasa.

Konvoj od 80 kamiona sa humanitarnom pomoći krenuo prema Gazi

Konvoj od 80 kamiona sa humanitarnom pomoći za palestinske civile u Pojasu Gaze krenuli su danas iz Egipta ka graničnom prelazu Kerem Šalom nakon što je uspostavljen novi sistem carinske kontrole u nastojanju da se ubrzaju isporuke, izjavio je neimenovani zvaničnik Crvenog polumeseca.

Isporuke pomoći iz Egipta u Pojas Gaze koje su počele 20. oktobra moraju prvo da se upute ka prelazu Al-Avdža-Nicana na granici Egipta i Izraela, južno od prelaza Rafa, da bi se obavila carinska kontrola što prouzrokuje zastoje i kašnjenja, prenosi Rojters.

Korišćenje pralaza Kerem Šalom, koji se nalazi na tromeđi Izraela, Pojasa Gaze i Egipta i udaljen je oko 3 kilometra od prelaza Rafa, trebalo bi da omogući pregled većeg broja kamiona uključujući i neke koji bi, prvi put od početka sukoba, trebalo da stignu iz Jordana, potvrdili su humanitarni radnici. 

SZO: Bolnica Kamal Advan u Gazi treba da bude zaštićena

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus izrazio je danas zabrinutost zbog prijavljene racije u bolnici Kamal Advan u Pojasu Gaze, dodavši da bi bolnica trebalo da bude zaštićena.

"Izuzetno sam zabrinut zbog izveštaja o raciji u bolnici Kamal Advan u Gazi posle nekoliko dana opsade", poručio je Tedros na društvenoj mreži X.

Dodao je da SZO hitno poziva na zaštitu svih osoba koje se nalaze u bolnici. "SZO poziva i na hitan prekid vatre i kontinuirani pristup humanitarne pomoći zdravstvenim ustanovama širom Pojasa Gaze", dodao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije.

Pozivajući se na podatke ministarstva zdravlja u Gazi, on je naveo da se u bolnici nalazi 65 pacijenata, uključujući nekoliko kojima je potrebna intenzivna nega i 45 članova medicinskog osoblja. 

Bajden: Izrael počinje da gubi podršku zbog neselektivnog bombardovanja Gaze

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da Izrael počinje da gubi podršku međunarodne zajednice svojim neselektivnim bombardovanjem Pojasa Gaze u kojem su ubijene hiljade palestinskih civila.

"Počinju da gube tu podršku", rekao je Bajden, prenosi Rojters.

Dodao je da izraelski premijer Benjamin Netanijahu treba da promeni svoju "tvrdolinijašku vladu".

WSJ: IDF počeo da upumpava morsku vodu u Hamasove tunele u Gazi

Izraelska vojska (IDF) počela je da upumpava morsku vodu u Hamasov tunelski kompleks u Pojasu gaze, objavio je danas Volstrit džurnal, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema pisanju američkog lista, proces upumpavanja morske vode verovatno će trajati nedeljama.

Pojedini zvaničnici američke administracije rekli su da bi taj proces mogao da pomogne u uništavanju tunela, u kojima palestinska militantna grupa navodno krije taoce, borce i municiju.

Drugi zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi morska voda mogla da ugrozi zalihe čiste vode u Gazi. Iz IDF-a i izraelskog ministarstva zasad nisu reagovali na pisanje američkog lista.

IDF: Pronađena tela dvoje talaca koje je Hamas držao u Gazi

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je pronašla tela dvoje talaca koje je palestinska militantna grupa Hamas držala u Pojasu Gaze. Kako se navodi, reč je o 27-godišnoj Eden Zakariji koja je oteta na muzičkom festivalu Nova 7. oktobra i 36-godišnjem Zivu Dadu, kog je izraelska vojska već proglasila mrtvim, prenosi BBC.

Iz IDF-a su dodali da su porodice žrtava obaveštene. "IDF šalje porodicama svoje iskreno saučešće i nastaviće da ih podržava.

Naša misija je da lociramo nestale i vratimo sve taoce kućama", navodi se u saopštenju. Dodaje se da vojska radi zajedno sa bezbednosnim agencijama kako bi vratila taoce njihovim porodicama.

Kanada, Australija i Novi Zeland pozivaju na prekid vatre u Gazi

Kanada, Australija i Novi Zeland podržavaju pozive na prekid vatre u Pojasu Gaze, saopštili su danas premijeri tri zemlje.

"Uznemireni smo zbog sve manje bezbednog prostora za civile u Gazi. Cena poraza Hamasa ne može biti stalna patnja svih palestinskih civila", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Potpisnici saopštenja su dodali da prekid vatre mora da uključi i oslobađanje svih talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas u Pojasu Gaze.

Sapštenje su potpisali premijer Kanade Džastin Trudo, premijer Australije Entoni Albaniz i premijer Novog Zelanda Kristofer Lukson, a ono je objavljeno nakon što su Sjedinjene Američke Države na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija stavile veto na rezoluciju kojom se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

U Pojasu Gaze ubijeno 18.412, povređeno više od 50.000, od početka sukoba

Najmanje 18.412 ljudi ubijeno je, a povređeno je njih najmanje 50.100, u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja u Gazi.

Ranije danas šef Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) Filip Lazarini rekao je nakon što je posetio Pojas Gaze da civili u enklavi "podnose pakao na zemlji".

UN su saopštile da je distribucija pomoći na većem delu Pojasa Gaze uglavnom obustavljena zbog intenziteta borbi i ograničenja kretanja duž glavnih puteva, kao i da polovina stanovništva Pojasa Gaze gladuje i da je samo mali deo potrebnih zaliha mogao da bude dopremljen u enklavu.

Al Maliki: Izrael koristi gladovane Palestinaca kao ''sredstvo rata''

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad Al Maliki optužio je danas Izrael i njegove vojne snage da namerno izgladnjuju Palestince u Pojasu Gaze, nazvavši to vidom ''sredstva rata''.

''Dok sada govorimo, najmanje milion Palestinaca u Pojasu Gaze, od kojih su polovina deca, gladuje, ne zbog prirodne katastrofe ili zbog nedostatka velikodušne pomoći koja čeka na granici.

Ne, oni umiru zbog toga što Izrael namerno koristi njihovu glad kao sredstvo rata protiv naroda koji je okupirao'', rekao je Al Maliki tokom svog obraćanja na skupu UN povodom obeležavanja 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

On je dodao da je ovakva zaštita Palestinaca "potpuni međunarodni neuspeh". ''Umesto da insistiramo na poštovanju osnovnog prava palestinskog naroda da se hrani i pije vodu, mi živimo ovu distopijsku stvarnost koja isključuje Palestince iz osnovnih, najosnovnijih prava koja su data svim ljudskim bićima'', rekao je Al Maliki.

Kneset odobrio dodatnih 7,8 milijardi dolara za finansiranje rata za 2023. godinu

Odbor za finansije Kneseta odobrio je na plenumu dopunski budžet za 2023. osmišljen da pokrije troškove borbi u Gazi i na libanskoj granici. Dopunski budžet predviđa dodatnih sedam milijardi dolara prvobitnom budžetu za 2023. godinu, povećavajući ga na 138 milijardi dolara, prenosi Tajms of Izrael.

Dopunskim budžetom će se obezbediti ukupno 7,8 milijardi dolara sredstava za ratove sa Hamasom i Hezbolahom i njihove povezane civilne troškove.

Oko 4,5 milijardi dolara od ovih sredstava će ići za bezbednosne troškove kao što su nabavka oružja i plaćanja za rezerviste Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), dok će oko tri milijarde dolara biti izdvojeno za finansiranje civilnih troškova, uključujući troškove države za smeštaj evakuisanih iz severnog i južnog Izraela, i finansijsku pomoć za povređene tokom rata.  

UN: MSP Irana poručio da Izrael i SAD nikada neće moći da eliminišu Hamas

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan rekao je danas da Izrael i Sjedinjene Američke Države nikada neće moći da eliminišu Hamas.

Govoreći u Ujedinjenim nacijama u Ženevi šef iranske diplomatije je ocenio da će Izrael moći da obezbedi oslobađanje talaca u Gazi samo uz političko rešenje, a ne ratom i poručio da je Hamas "oslobodilački pokret", prenosi Rojters.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei nedavno je apelovao na muslimanske države koje održavaju političke veze sa Izraelom da ih prekinu bar na "ograničeno vreme" i pozvao da se Izraelu uvede embargo na naftu i hranu.

Saziva se hitna sednica Generalne skupštine UN, glasa se o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi

Generalna skupština UN trebalo bi danas da glasa o trenutnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, nekoliko dana nakon što su SAD stavile veto na sličnu rezoluciju predloženu u Savetu bezbednosti.

Ovaj predlog podnela je grupa od 20 arapskih zemalja i Organizacija za islamsku saradnju, prenosi BBC. Sednica GS UN je zakazana u 15 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 21 po srednjeevropskom.

SAD su u petak u SB UN blokirale rezoluciju o prekidu vatre, koja je usledila nakon što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš sazvao hitnu sednicu na osnovu retko korišćenog člana 99 Povelje UN kako bi skrenuo pažnju SB na "svako pitanje koje može ugroziti međunarodni mir i bezbednost".

Nijedna zemlja nema pravo veta u Generalnoj skupštini od 193 člana.

Šef UNRWA: Civili u Pojasu Gaze "podnose pakao na zemlji"

Šef Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) Filip Lazarini rekao je nakon što je posetio Pojas Gaze da civili u enklavi "podnose pakao na zemlji".

Lazarini je napisao na platformi X da se tragična situacija u Gazi stalno produbljuje, da su ljudi bez krova nad glavom, da žive na ulici i da im je potrebna svaka pomoć.

Lazarini je rekao da se UNRWA suočava sa "nemogućom situacijom", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

SZO: Od 36 bolnica u Pojasu Gaze, delimično funkcionalno samo 11

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) saopštili su danas da je samo 11 bolnica, ili manje od trećine svih bolnica u Pojasu Gaze, ostalo delimično funkcionalno i zamolili su da preostale bolnice ostanu netaknute.

"Za samo 66 dana, zdravstveni sistem je spao sa 36 funkcionalnih bolnica na 11 delimično funkcionalnih bolnica - jedna na severu i 10 na jugu", rekao je predstavnik SZO za tu okupiranu palestinsku teritoriju, Ričard Peperkorn, na onlajn brifingu iz Gaze.

On je naveo da se više ne sme izgubiti nijedna zdravstvena ustanova ili bolnica.

"Nadamo se, molimo da se to ne desi", rekao je on, preneo je Rojters.

Izraelska vojska dronom napala militante u Dženinu na Zapadnoj obali

Četiri Palestinca ubijena su danas u napadu izraelskog drona na okupirani grad Dženin na Zapadnoj obali i njegov izbeglički kamp, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja u Ramali i palestinska zvanična novinska agencija WAFA.

Još jedna osoba je povređena u napadu na naselje Al-Sibat u gradu Dženin, izvestili su palestinski mediji, prenosi Rojters.

Direktor bolnice u Dženinu rekao je agenciji WAFA da su ti Palestinci direktno bili meta. Izraelske snage okružuju tri bolnice u toj oblasti, dodaje se u izveštaju agencije.

Pre ovog napada, ministarstvo zdravlja u Ramali je izvestilo da je 275 Palestinaca ubijeno na okupiranoj Zapadnoj obali od početka sukoba i napada 7. oktobra na Izrael od strane naoružanih napadača islamističkog pokreta Hamas koji deluje iz Pojasa Gaze.

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli odgovornost za napad na norveški tanker

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, potvrdili su danas da su izveli vojnu operaciju protiv norveškog komercijalnog tankera "Strinda", koji je plovio Crvenim morem.

Pobunjenici su gađali tanker raketom nakon što je posada odbila da odgovori na sva upozorenja, rekao je portparol Huta u televizijskoj izjavi, prenosi Rojters.

On je naveo da je grupa poslednjih dana uspela da ometa prolaz nekoliko brodova, delujući u znak podrške Palestincima.

Bajden: Volim Netanijahua, ali smo imali nesuglasice oduvek, imamo ih i danas

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da ima "složen odnos" sa izraelskim premijerom i prijateljem Benjaminom Netanijahuom, kao i da su njih dvojica imali nesuglasice ranije, ali i danas.

Bajden se, govoreći na prijemu u Beloj kući povodom jevrejskog festivala Hanuka, prisetio višedecenijskog prijateljstva sa Netanijahuom, preneo je Rojters.

On je rekao da je na staroj fotografiji njih dvojice napisao poruku: "Bibi, volim te, ali se ne slažem ni sa jednom prokletom reči koju imaš da kažeš".

"Otprilike je isto i danas", rekao je Bajden i dobio aplauz više stotina zvanica, uglavnom jevrejskog porekla, dodajući da je Izrael danas na "nezgodnom mestu" i da je "imao nesuglasice sa izraelskim liderima".

Blinken: Izrael ne sme da dozvoli da se proširi konflikt na Bliskom istoku

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je potrebno da Izrael načini sve neophodne korake da se konflikt na Bliskom istoku ne proširi.

"Državni sekretar Blinken razgovarao je telefonom sa članom ratnog kabineta Izraela, ministrom Benijem Gancom. Njih dvojica su razgovarali o aktuelnim naporima da se omogući bezbedan povratak svih preostalih talaca, poveća nivo humanitarne pomoći i spreči širenje konflikta", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

On je naveo da je Blinken naglasio hitnu potrebu da se načine pozitivni koraci ka deeskalaciji tenzija na Zapadnoj obali i naglasio da Izrael mora da preduzme sve mere da se izbegnu civilne žrtve.

Kiparski Turci negiraju da Iran koristi severni Kipar za svoje aktivnosti

Vlasti na međunarodno nepriznatom turskom delu Kipra, negirale su "neosnovane i maliciozne optužbe Izraela" da je Iran koristio teritoriju severnog Kipra za "terorističke ciljeve", preneo je Rojters.

Institucije nepriznatog turskog severnog dela Kipra izdale su saopštenje u ponedeljak, nakon što su iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua dan ranije naveli da je Izrael pomogao Kipru da se osujeti napad u režiji Irana na Izraelce i Jevreje na tom ostrvu, preneo je Rojters.

Netanijahuova kancelarija nije dala detalje o planiranom napadu, ali u saopštenju obaveštajne agencije Mosad navodi se da je Izrael zabrinut što se severni Kipar koristi za iranske potrebe, "kako za terorističke cilejve, tako i za operativu i tranzit".