14. decembar 2023 18:15

Ponovo upaljene sveće u poljskom parlamentu povodom Hanuke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ponovo upaljene sveće u poljskom parlamentu povodom Hanuke

Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski

VARŠAVA - Sveće koje se pale u znak obeležavanja jevrejskog praznika Hanuke ponovo su danas upaljene u Poljskom parlamentu, nakon što ih je ranije ove sedmice poslanik krajnje desničarske partije Konfederacija, Gžegož Braun, ugasio koristeći protivpožarni aparat.

Braun je u utorak uzeo aparat za gašenje požara sa zida u predvorju parlamenta i otišao do sveća upaljenih povodom Hanuke, prskajući beli prah iz aparata i primoravši obezbeđenje da evakuiše prisutne, uključujući decu, iz zgrade, prenosi Rojters.

''U poljskoj i jevrejskoj istoriji, uvek ćemo ponovo paliti sveće. Ne možete nas ugasiti jer smo zajedno'', rekao je glavni rabin Poljske, Mihael Šudrih.

Ponovnom paljenju sveća prisustvovali su i predsednik Poljske Andžej Duda, predsednici dva doma parlametna, Šimon Holovnija i Malgoržat Kidava-Blonska, i drugi.

Predsednik parlamenta Holovnija isključio je Brauna, poznatog po svojim proruskim i antievropskim stavovima, sa sednice u utorak, a Braun će za kaznu primati polovinu plate u naredna tri meseca.

Partija Konfederacija, koja je, tokom kampanje za oktobarske izbore, pokušala da se fokusira uglavnom na ekonomska pitanja i kritike stepena poljske podrške Ukrajini, suspendovala je Braunovo članstvo.