20. decembar 2023 12:48

Si Đinping: Strateško partnerstvo Kine i Nikaragve polazna tačka za bilateralne odnose

Izvor: TANJUG

podeli vest

Si Đinping: Strateško partnerstvo Kine i Nikaragve polazna tačka za bilateralne odnose

Foto: Xinhua via AP/Yao Dawei

PEKING - Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas da je spreman da sarađuje sa predsednikom Nikaragve, Danijelom Ortegom, na unapređenju bilateralnih odnosa, uz najavljeno strateško partnerstvo dve zemlje, kao nove polazne tačke.

Si je, tokom telefonskog razgovora sa Ortegom, rekao da je spreman da se pridruži predsedniku Nikaragve "u postavljanju primera solidarnosti, saradnje, obostrane koristi i rezultata", od kojih svi imaju koristi, prenosi Sinhua.

On je naglasio da je Kina spremna da bude "pouzdan prijatelj Nikaragve" i da će nastaviti da je čvrsto podržava u očuvanju njene nezavisnosti i dostojanstva.

Si je dodao da Kina podržava Nikaragvu u njenom odbijanju mešanja spolja.

On je rekao da je Kina spremna da sarađuje sa Nikaragvom na suprotstavljanju hegemonizmu i politici moći, i promovisanju razvoja "pravednijeg i racionalnijeg međunarodnog poretka".

Istakao je da je Kina spremna i da ojača solidarnost i koordinaciju sa Nikaragvom u međunarodnim poslovima i zaštiti legitimna prava i interese zemalja u razvoju.

Ortega je rekao da su "izuzetna dostignuća Kine" u oblasti razvoja doprinela miru u svetu i donela nadu.

On je istakao da je Kina dala značajan doprinos deljenju razvojnih dostignuća sa ljudima u zemljama u razvoju u Aziji, Africi i Latinskoj Americi i poboljšanju njihovog blagostanja.

Ortega je podvukao da se Nikaragva čvrsto pridržava principa o politici jedne Kine i da podržava inicijative za globalnu saradnju, uključujući Inicijativu Pojas i put, koju je predložio Si.

Peking i Managva ponovo su uspostavili diplomatske odnose 2021. godine nakon što je Nikaragva prekinula odnose sa Tajvanom.