29. decembar 2023 21:12

Stoltenberg: Solidarni smo sa našim saveznikom Poljskom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stoltenberg: Solidarni smo sa našim saveznikom Poljskom

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

BRISEL - NATO je solidaran sa svojim cenjenim saveznikom - Poljskom, pratimo situaciju i ostajemo u kontaktu kako se utvrde činjenice izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon razgovora sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom o incidentu sa ruskom raketom koja je danas ušla u vazdušni prostor Poljske.

"Razgovor se ticao narušavanja poljskog vazdušnog prostora. Od početka smo u stalnom kontaktu sa našim saveznicima", rekao je šef kabineta predsednika Marčin Mastalerek, prenosi agencija PAP.

Danas je Operativna komanda Oružanih snaga Poljske saopštila da je u prepodnevnim satima u vazdušni prostor Poljske sa strane granice sa Ukrajinom ušao neidentifikovan vazdušni objekat, koji je posmatran radarom od trenutka prelaska granice do nestanka signala.

Duda je danas sazvao i sastanak u Birou za nacionalnu bezbednost na kojem su, između ostalih, učestvovali i zamenik premijera, načelnik Ministarstva nacionalne odbrane Vładisłav Kosinijak-Kamiš, načelnik Generalštaba, general Veslav Kukuła, načelnik DORSZ-a general Maciej Kliš, poljski ambasador pri NATO Tomaš Šatkovski i ministri.

Nakon sastanka, ministar nacionalne odbrane naglasio je da su sve radnje u vezi sa narušavanjem poljskog vazdušnog prostora preduzete u skladu sa procedurom reagovanja u takvim situacijama – aktivirani su poljski i saveznički sistemi.

Načelnik Generalštaba Kukula istakao je da sve ukazuje na to da je ruska raketa ušla u vazdušni prostor Poljske i izašla iz prostora bez pada ili oštećenja.

„Imamo nacionalnu i savezničku radarsku potvrdu o tome“, rekao je Kukula. ​​