11. januar 2024 16:23

Pentagon: Vojna pomoć SAD Ukrajini loše praćena, oružje možda ukradeno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pentagon: Vojna pomoć SAD Ukrajini loše praćena, oružje možda ukradeno

Foto: AP Photo, File/Carolyn Kaster

VAŠINGTON - Više od milijardu dolara vredne vojne pomoći koju su SAD poslale Ukrajini, američki zvaničnici nisu pravilno ispratili, navodi se u izveštaju Pentagona.

Prema pisanju Njujork tajms, zaključci Pentagona izazivaju zabrinutost da su vredni projektili, dronovi i uređaji za noćno osmatranje ukradeni ili prokrijumčareni, u trenutku kada Kongres raspravlja o tome da li da pošalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini.

U samom izveštaju se navode dokazi o tome da li je neko oružje zloupotrebljeno nakon što je otpremljeno u Poljsku odakle je poslato u Ukrajinu.

"Bilo je van naših mogućnosti da utvrdimo da li je došlo do preusmeravanja takve pomoći", piše u izveštaju.

Međutim, otkriveno je da američki odbrambeni zvaničnici i diplomate u Vašingtonu i Evropi nisu uspeli da obračunaju skoro 40.000 komada oružja koje je po zakonu trebalo pomno pratiti jer ih njihova osetljiva tehnologija i relativno mala veličina čine privlačnim za krijumčare oružja, piše američki list.

Iz Pentagona ističu da veliki broj komada oružja koje je nestalo "može povećati rizik od krađe ili preusmeravanja".

Naoružanje koje se razmatra u izveštaju predstavlja samo mali deo od oko 50 milijardi dolara vredne vojne opreme koju su Sjedinjene Države poslale Ukrajini od 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim.