12. januar 2024 12:28

Predstavnik norveškog Ministarstva pravde: Brejvik je i dalje vrlo opasan, treba da ostane u izolaciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavnik norveškog Ministarstva pravde: Brejvik je i dalje vrlo opasan, treba da ostane u izolaciji

Foto: NTB Scanpix via AP/Cornelius Poppe

OSLO - Masovni ubica ultradesničar Anders Brejvik, koji je 2011. godine ubio ukupno 77 ljudi u Oslu i na ostrvu Utoja u Norveškoj, i dalje je "veoma opasan" i treba da bude zadržan u izolaciji u zatvoru, izjavio je danas predstavnik norveškog Ministarstva pravde Andreas Hjetland pred sudom, u okviru saslušanja povodom tužbe koju je Brejvik podneo protiv Norveške tražeći da mu bude ukinuta izolacija.

Hjetland je u svojoj završnoj reči istakao da nema osnova za navode Brejvikovih advokata da se njihovom klijentu krše ljudska prava.

"I dalje postoji velika opasnost da može da izvrši nasilje ili da može da inspiriše druge (da počine nasilje)", naveo je Hjetland.

Kao i prethodnih dana, Brejvik je odmahivao glavom u znak nesaglasnosti sa pojedinim primedbama koje je Hjetland izneo, prenosi Rojters.

Brejvik je u svedočenju pred sudom u utorak rekao da je izolacija "noćna mora" i da je svakog dana razmatrao da počini samoubistvo.

Brejvikov advokat rekao je u ponedeljak da njegov klijent pati od "duboke depresije", dok je Brejvikov psihijatar u četvrtak izjavio da ne misli da je Brejvik u teškoj depresiji.

"Njegovi uslovi ga opterećuju i oseća se usamljeno, ali ne mislim da je u velikoj depresiji", rekao je psihijatar.

Brejvikovi advokati tvrde da Norveška krši evropsku Konvenciju o ljudskim pravima, uključujući delove u kojima se kaže da niko ne treba da bude podvrgnut "mučenju ili nečovečnom ili ponižavajućem tretmanu ili kažnjavanju".

Presuda sudije biće doneta u narednim nedeljama.

Brejvik (44) je tužio norvešku državu u pokušaju da okonča svoju izolaciju u zatvoru, a traži i ukidanje ograničenja za prepisku sa spoljnim svetom.

Petodnevno ročište povodom Brejvikove tužbe završava se danas.

Brejviku je dozvoljeno da kaže nekoliko reči na kraju saslušanja, preneo je Rojters.

Brejvik se nalazi u izolaciji od kada je 2011. godine ubio osam osoba autobombom u Oslu i 69 osoba na ostrvu Utoja, od kojih su većina bili tinejdžeri.