12. januar 2024 13:12

Rakić: Izuzetno je teško dokazati genocidnu nameru, JAR tužbom inicirala prekid vatre

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rakić: Izuzetno je teško dokazati genocidnu nameru, JAR tužbom inicirala prekid vatre

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Pravnik Veljko Rakić iz Instituta za promociju vladavine prava rekao je danas za Tanjug da je, kada je reč o tužbi Južnoafričke Republike (JAR) za genocid, koju je ta zemlja podnela protiv Izraela, izuzetno teško dokazati genocidnu nameru, ali da je Južnoafrička Republika ovom tužbom inicirala privremenu meru kojom se zahteva momentalni prekid agresije Izraela kao i prekid bombardovanja civila.

Kao razloge zbog kojih je teško dokazati genocid, Rakić navodi da pored objektivnih elemenata dela, postoji i subjektivni element dela, a to je, prema njegovim rečima genocidna namera.

"Potrebno je dokazati, čak ne ni eventualni umišljaj, već direktni umišljaj počinioca da je imao nameru da potpuno ili delimično uništi određenu grupu, nacionalnu, etničku, versku i rasnu i postoji ozbiljna namera da se to i uradi", objasnio je on.

Dodao je da nije dovoljan eventualni umišljaj počinioca u smislu da je mogao da pretpostavi da će do toga doći usled svojih radnji, već direktni da je uopšte hteo da dođe do toga da se tako nešto učini.

"Genocid je jedno od najtežih krivičnih dela predviđeno Konvencijom Ujedinjenih nacija, odnosno rezolucijom Ujedinjenih nacija iz 1948. godine, a Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida stupila je na snagu 1951. godine", rekao je Rakić.

Dodao je i da je Srbija ratifikovala Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zoločina genocida.

"Čuli smo izjavu premijera Netanjahua i određenih zvaničnika Izraela da je Južnoafrička Republika koja je pokrenula tužbu protiv Izraela pred Međunarodnim krivičnim sudom, da citiram, 'đavolji advokat Hamasa'. Uglavnom suština je da oni ne prihvataju da su izvršili genocid, u ovom trenutku su samo preliminarna tzv. javna izjašnjenja", rekao je on.

Dodao je da su argumente izložili prvo Južnoafrička Republika, a da bi danas trebalo da Izrael izloži svoje kontraargumente u vezi sa optužbom.

"Već vidimo kako će to i u kom smeru ići, Izrael će uz podršku svih zemalja Zapada insistirati na tome da nisu počinili genocid već da učestvuju u jednom ratu koji vode protiv terorističke organizacije Hamasa", rekao je Rakić.

Naveo je da ostaje otvoreno pitanje ko je na neki način inicirao Južnoafričku Republiku da pokrene tužbu protiv Izraela, ali da je jasno ko će biti na strani Izraela.

"Odluke Međunarodnog krivičnog suda su konačne, nemaju pravni lek, odnosno ne postoji pravni lek protiv njih, ne mogu se napadati žalbom, ali s druge strane nisu izvršne", objasnio je Rakić.

To prema njegovim rečima znači da ni posle mnogo godina ne mora uopšte biti doneta bilo kakva odluka i da, u slučaju da ona uopšte bude doneta i bude konačna, neće moći da se izvrši.

"Jedini način na koji bi eventualno mogla da se izvrši, u slučaju da se usvoji tužba Južnoafričke Republike, je da se pritisne Savet bezbednosti da na neki način traži od Izraela da se izvrši ta odluka, ali se to neće desiti", istakao je Rakić.

Objasnio je da je od 1945. godine doneto 36 rezolucija UN da se osudi Izrael u vezi sa izraelsko-palestinskim sukobom i da su od 36, 34 puta SAD glasale protiv.

Komentarišući navode Netanjahua da se izraelska vojska ponaša onoliko moralno koliko može, Rakić kaže da mu je teško da poveruje u to budući da je, prema njegovim rečima, 23 hiljade ljuvi već poginulo i to mahom civila od kojih je 10.000 dece.

"Postoje neke sad dobre naznake poput izjave ministra odbrane Izraela koji je rekao da će u svojim akcijama voditi računa, kao i da završava sa određenim načinom ratovanja koji su do sada vodili, da će promeniti način ratovanja u smislu da će više imati i uzimati u obzir stradanje civila i da će gledati da stradanje svedu na najmanju meru", objasnio je Rakić.

Naveo je da je Južnoafrička Republika tužbom inicirala privremenu meru kojom se zahteva momentalni prekid agresije Izraela, odnosno napada Izraela i prekid bombardovanja civila, ali danije siguran da će Izrael poslušati odluku o privremenoj meri.