16. januar 2024 13:00

Ministar spoljnih poslova Norveške: Evropa i saveznici rade na konceptu ujedinjene palestinske vlade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar spoljnih poslova Norveške: Evropa i saveznici rade na konceptu ujedinjene palestinske vlade

Foto: NTB Scanpix via AP/Stian Lysberg Solum

DAVOS - Pojedine evropske zemlje, uključujući Norvešku, arapski saveznici i SAD rade na konceptu ujedinjene palestinske vlade, koja bi mogla da privuče sredstva za rekonstrukciju uništenog Pojasa Gaze, saopštio je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu ministar spoljnih poslova Norveške Espen Bart Aide.

"Brojne zemlje rade sa nama. Pokušavamo da izgradimo vladu širokog jedinstva. Ono što možemo da učinimo je da radimo na palestinskom jedinstvu i razmišljamo o modelima za postizanje ovog cilja sa zainteresovanim zemljama", rekao je Bart Aide, izostavivši koje zemlje su u pitanju.

Norveška smatra da ujedinjene palestinske teritorije treba da vodi Palestinska samopurava, ali "preduslov je da to mora biti ono što Palestinci žele", dodao je.

Bart Aide je istakao da se brzo razvija rad na rešenju o dve države kako se sukob ne bi proširio u regionu, ali da samo SAD i izraelski narod mogu da utiču na stav Tev Aviva, prenosi Rojters.

Pozivi za rešenjem dve države raširili su posle napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, nakon čega je 24.000 Palestinaca u Gazi ubijeno od strane izraelske vojske, više od 300 uhapšeno na Zapadnoj obali.

Sporazum o dve države stvorio bi državu za Palestince na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze uz nezavisan Izrael.

Norveška je bila posrednik u pregovorima 1992-1993 između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), koji je doveo do sporazuma iz Osla 1993.

Palestinska samopurava, uspostavljena prema tom sporazumu, ima ograničenu vlast na Zapadnoj obali i vodila je razgovore sa Izraelom o palestinskoj državi pre prekida dijaloga 2014. godine.

Od pregovora u Oslu, Norveška je predsedavala koordinisanom donatorskom grupom međunarodne pomoći Palestincima, Ad hoc komiteta za vezu (AHLC), i sarađivala sa drugim državama u pokušaju da ožive diplomatski kanal između Izraela i Palestinaca.