12. februar 2024 16:48

Holandska ministarka odbrane: Trampova izjava o NATO je upravo ono što Putin voli da čuje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Holandska ministarka odbrane: Trampova izjava o NATO je upravo ono što Putin voli da čuje

Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

HAG - Izjava bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da Vašington možda neće braniti saveznike iz NATO koji nisu potrošili dovoljno na odbranu je upravo ono što predsednik Rusije Vladimir Putin voli da čuje, izjavila je danas holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.

"Iskreno govoreći, mislim da je to upravo ono što Putin voli da čuje. Naša snaga je naše jedinstvo. A ako nismo ujedinjeni, to nas čini slabijima. A znamo da je to ono što Putin traži", rekla je ona za Rojters.

Podsetila je da nije prvi put da Tramp kaže nešto u tom smislu.

"Ali u isto vreme, to je naravno zabrinjavajuće... I mislim da je posebno sada, kada postoje stvarne pretnje zemljama NATO, veoma zabrinjavajuće da neko ko je toliko važan govori ovakve stvari", rekla je Olongren.

Ona je, takođe, napomenula da je većina NATO saveznika blizu ili je dostigla ciljnu budžetsku potrošnju za odbranu od najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Uključen u član 5 osnivačkog ugovora NATO princip kolektivne odbrane znači da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve, dodala je agencija.

Tramp, favorit da postane republikanski kandidat na izborima u novembru, prošle nedelje rekao da ne bi zaštitio članice NATO od budućeg napada Rusije ako one ne doprinose Alijansi u dovoljnoj meri.