13. februar 2024 14:59

SAD pozdravljaju istinsku povećenost bh. lidera evroatlantskim integracijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD pozdravljaju istinsku povećenost bh. lidera evroatlantskim integracijama

Foto: Shutterstock.com/Eva Mont, ilustracija

SARAJEVO - Ako su stranački lideri istinski posvećeni evroatlantskim integracijama, uključujući otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom, onda ne bi trebalo da im bude teško da pronađu rešenja koja zadovoljavaju evropske standarde, saopšteno je danas iz američke Ambasade u Sarajevu.

Ističu, da bi sve manje od toga bilo kontraproduktivno i još gore za građane BiH.

Komentarišući predlog izmena Izbornog zakona BiH, koji je juče aktuelizovao Hrvatski narodni sabor, iz Ambasade SAD su za portal sarajeskog Avaza saopštili da je Amerika uvek podržavala koalicione partnere i stranačke lidere da pregovaraju u dobroj nameri, izgrade konsenzus i naprave kompromise neophodne za usvajanje reformi potrebnih za jačanje bh. demokratije, rast njene ekonomije, jačanje vladavine prava, suzbijanje korupcije i otvoranje vrata za integraciju zemlje u evroatlantske institucije.

Istovremeno, kao i druge članice međunarodne zajednice, Sjedinjene Države snažno podržavaju zakonsku regulativu o izbornom integritetu koja vraća veru građana BiH u demokratiju, osiguravajući da se svi glasački listići pošteno zbrajaju i koja obuhvata dugogodišnje preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR) i drugih uglednih međunarodnih organizacija.

Građani BiH ne žele i ne zaslužuju zakonska rešenja koja dodatno učvršćuju koruptivne prakse ili usmeravaju bh. demokratiju dalje ka oligarhiji, naveli su iz Ambasade SAD.

"Što se tiče presuda Evropskog suda za ljudska prava (EĆR), naš stav ostaje isti: jedini pravni način da se reše pitanja sprovođenja presuda EĆR-a u vezi sa Predsedništvom je kroz ustavne amandmane. Pozdravljamo iskrene napore svih političkih lidera da pregovaraju o ustavnim promenama neophodnim za rešavanje odluka EĆR-a koje se odnose na Predsedništvo, kao i svih drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali ne postoji pravna prečica za postizanje ovog cilja", rekli su iz Ambasade SAD.