28. februar 2024 21:54

Stejt department: Izrael uverava da želi diplomatsko rešenje sa Hezbolahom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stejt department: Izrael uverava da želi diplomatsko rešenje sa Hezbolahom

Foto: AP Photo/Mahmoud Essa

VAŠINGTON - SAD ne žele da dalje rastu tenzije između Izraela i Hezbolaha, saopštio je Stejt department, dodajući da je Izrael uverio Vašington da želi diplomatsko rešenje.

Portparol Stejt deparmenta Metju Miler rekao je da se desetine hiljada Izraelaca na severu suočavaju sa stvarnom bezbednosnom pretnjom koju treba rešiti i da Vašington sledi diplomatski put da reši to pitanje.

"Ne želimo da vidimo da bilo koja strana eskalira sukob na severu i šire. Vlada Izraela je javno saopštila i privatno nas uverila da želi da postigne diplomatsko rešenje. I to je ono što ćemo nastaviti da sledimo, što će na kraju vojnu akciju učiniti nepotrebnom", rekao je Miler, prenosi Rojters.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je u nedelju da Izrael planira da pojača napade na Hezbolah, čak i u slučaju eventualnog prekida vatre u Gazi, "do potpunog povlačenja Hezbolaha" sa granice.

Sirija presrela izraelske napade u okolini Damaska

Sirijska protivvazdušna odbrana presrela je večeras izraelske napade u okolini glavnog grada Damaska, izvestili su sirijski državni mediji, ne navodeći više detalja o napadima ili predviđenim metama.

Libanska televizija al Mejdin je prenela da su se eksplozije čule u utvrđenom kvartu Sajeda Zainab u Damasku gde je nalazi bitna šiitska svetinja.

Regionalni obaveštajni izvori kažu da iranske snage Kuds i milicije koje podržava, čije se prisustvo proširilo u Siriji poslednjih godina, imaju snažno prisustvo u naselju Sajeda Zainab u južnom Damasku, a iranske milicije u tom delu grada imaju niz podzemnih baza.

Iran je je pružao podršku sirijskom predsedniku Bašaru Al-Asadu tokom gotovo 12-godišnjeg sukoba u Siriji, pnavodi Rojters.

Broj dece umrle od neuhranjenosti u Gazi porastao na šest

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je još dvoje dece umrlo od dehidracije i neuhranjenosti u bolnici Al-Šifa u gradu Gazi, čime je broj umrlih maloletnika od gladi na toj teritoriji danas porastao na šest.

Ministarstvo je ranije saopštilo da je četvoro dece umrlo u bolnici Kamal Advan, a da se još sedmoro nalazilo u kritičnom stanju, prenosi Al Džazira.

"Tražimo od međunarodnih agencija da odmah intervenišu kako bi se sprečila humanitarna katastrofa u severnoj Gazi", rekao je portparol Ministarstva zdravlja Ašraf Al-Kudra u saopštenju.

On je istakao da se međunarodna zajednica suočava sa moralnim i humanitarnim testom, što je zaustavljanje, kako tvrdi Al-Kudra, genocida u Pojasu Gaze.

Palestinska samouprava: Hamas neće biti deo vlade na palestinskim teritorijama

Ministar spoljnih poslova Palestinske samouprave (PA) Rijad al Maliki saopštio je da veruje da Hamas razume zašto ne bi trebalo da bude deo nove vlade na palestinskim teritorijama.

Maliki je na konferenciji za novinare rekao da je potrebna „tehnokratska“ vlada, bez militantne grupe koja vodi rat protiv Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

Ministar je istakao da sada nije vreme za nacionalnu koalicionu vladu, budući da bi vlada koja uključuje Hamas, bila bojkotovana od strane mnogih zemalja, kao što se to dešavalo ranije.

"Ne želimo da budemo u takvoj situaciji. Želimo da budemo prihvaćeni i da se u potpunosti angažujemo sa međunarodnom zajednicom", zaključio je Maliki.

Novinari u otvorenom pismu traže od Izraela pristup Pojasu Gaze

Grupa od 55 novinara iz više zemalja napisala je otvoreno pismo, pozivajući izraelsku vladu da im dozvoli da uđu u Gazu kako bi izveštavali o ratu, prenela je danas Al Džazira.

U pismu se navodi da je stranim izveštačima odbijen pristup toj teritoriji od izbijanja rata, ''osim retkih ulazaka uz pratnju izraelske vojske'', i pozivaju Izrael i Egipat da svim medijima daju ''slobodan i nesmetan pristup''.

Novinari su takođe pozvali na mere za zaštitu lokalnih novinara.

U Pojasu Gaze je od početka rata Izraela i palestinske militantne grupe Hamas ubijeno 126 novinara, više nego u bilo kom drugom ratnom sukobu u istoriji.

Hanije: Hamas pokazuje fleksibilnost u pregovorima sa Izraelom i spreman za borbu

Šef Hamasa Ismail Hanije rekao je danas da ta palestinska militantna grupa pokazuje fleksibilnost u pregovorima sa Izraelom, ali da je istovremeno spremna da nastavi borbu. 

U televizijskom govoru, Hanije je pozvao Palestince iz Jerusalima i sa okupirane Zapadne obale da, na prvi dan Ramazana, odu do džamije Al-Aksa u istočnom Jerusalimu.

Hamas je dobio nacrt predloga za primirje u Pojasu Gaze, koji uključuje 40-dnevnu pauzu svih vojnih operacija i razmenu palestinskih zatvorenika za izraelske taoce u odnosu 10 prema jedan, rekao je u utorak neimenovani dobro obavešteni izvor za Rojters.

Izvor je naveo da nacrt predviđa da bi Hamas trebalo da oslobodi 40 izraelskih talaca, uključujući žene, mlađe od 19 godina, bolesne i starije od 50, dok bi Izraelci pustili oko 400 palestinskih zatvorenika koje ne bi ponovo hapsili.

Al Sisi: Uskoro može doći do dogovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Egipatski predsednik Abdel Fatah Al Sisi izjavio je danas da bi uskoro mogao biti postignut dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

''Nadamo se da ćemo u narednim danima postići prekid vatre i doći do olakšanja za narod u Gazi'', rekao je Sisi, a prenosi Tajms of Izrael.

Ranije danas je lider palestinske militantne grupe Hamas rekao da grupa pokazuje fleksibilnost u pregovorima sa Izraelom, ali da je istovremeno spremna da nastavi borbu.

Pozivajući se na neimenovani dobro obavešteni izvor, Rojters je preneo da je Hamas obio nacrt predloga za primirje u Pojasu Gaze, koji uključuje 40-dnevnu pauzu svih vojnih operacija i razmenu palestinskih zatvorenika za izraelske taoce u odnosu 10 prema jedan.

Dižarik: Nijedan humanitarni UN konvoj nije stigao do severa Gaze od 23. januara

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik ukazao je na tešku humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze, rekavši da nijedan od UN konvoja humanitarne pomoći nije stigao do severnih delova Pojasa Gaze od 23. januara.

"Kolege iz UNRWA nas podsećaju da nijedan naš humanitarni konvoj nije uspeo da dođe do severnog dela Pojasa Gaze od 23. januara. Kao što ste (u ponedeljak) čuli od generalnog komesara Filpea Lazarinija, došlo je do naglog smanjenja isporuke pomoći u Pojasu Gaze", rekao je Dižarik, prenela je Anadolija.

Naglašavajući potrebu za više ulaznih tačaka i sigurnih ruta u Gazu, Dižarik je rekao da UNRWA ima zalihe hrane na granici s Gazom koje bi mogle da snabdeju do 2,2 miliona ljudi širom Pojasa Gaze.

"Blizu 1.000 kamiona koji prevoze 15.000 tona hrane u Egiptu su spremni za polazak ka Pojasu Gaze", dodao je on.

Hamas saopštio da je njegov ogranak u Libanu ispalio 40 raketa na sever Izarela

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da je njen ogranak u Libanu jutros ispalio 40 raketa na bazu izraelske vojske u blizini Kirijat Šmona na severu Izraela.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su identifikovale samo 10 raketa koje su ispaljene iz Libana, od kojih je jedna pogodila zgradu u Kirijat Šmoni, uzrokujući štetu, ali da nije bilo povređenih. 

IDF je naveo da su pre toga još četiri rakete ispaljene na taj grad i da nisu izazvale štetu, preneo je Tajms of Izrael.