28. februar 2024 14:24

Zelenski: Podržavamo ulazak Zapadnog Balkana u EU; Rama: Rat ne prestaje razoružavanjem žrtve

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski: Podržavamo ulazak Zapadnog Balkana u EU; Rama: Rat ne prestaje razoružavanjem žrtve

Foto: AP Photo/Armando Babani

TIRANA, - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Kijev podržava integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

"Mi podržavamo integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU, ali i vi treba da podržite nas. Ukrajina, kao i ceo region Jugoistočne Evrope, mora da sarađuje i učestvuje na globalnom mirovnom samitu. Podržite nas u našoj formuli mira. Rat je započeo jedan čovek, ali moramo svi zajedno da se borimo", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Tirani gde se održava Samit Ukrajine i Jugoistočne Evrope, prenosi BalkanWeb.

Dodao je da balkanske zemlje moraju da se drže zajedno jer će Rusija, kako tvrdi, "učiniti nešto po pitanju nestabilnosti".

"Rusija će pokušati da poveća svoj uticaj", rekao je Zelenski, istakavši da se mora učiniti sve kako bi se nastavila isporuka oružja Ukrajini.

Albanski premijer Edi Rama poručio je da rat ne prestaje "razoružavanjem žrtve".

"Mnogo ljudi u Evropi tvrdi da će obustavljanje pomoći Ukrajini doneti mir. To je apsurdno i cinično. Ne zaustavlja se rat razoružavanjem žrtve", poručio je Rama na konferenciji za medije.

Dodao je da Albanija "nepokolebljivo podržava Ukrajinu".

"Podržavaćemo je dokle god bude potrebno i dok ne nastupi trajni mir. Albanija je ponosna, iako mala, članica NATO-a", rekao je Rama.

Istakao je da je Ukrajini potrebna podrška svih, uključujući najveće i najbogatije zemlje u transatlantskoj zajednici.

"Sa zabrinutošću vidimo da ta podrška ponekad stagnira, da se Ukrajina pretvara u pitanje unutrašnje politike jedne zemlje. Ili da dolazi do birokratskih kašnjenja", rekao je Rama.