6. mart 2024 16:15

Matjaž Nemec imenovan za izvestioca Evropskog parlamenta za ukidanje viza Srbima na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Matjaž Nemec imenovan za izvestioca Evropskog parlamenta za ukidanje viza Srbima na KiM

Foto: Tanjug/video

BRISEL - Poslanik Evropskog parlamenta Matjaž Nemec saopštio je da imenovan za izvestioca EP za ukidanje viza Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji.

"Odbor za unutrašnje poslove Evropskog parlamenta me je zvanično imenovao za izvestioca za ukidanje viza za kosovske Srbe, koji su nosioci specijalnih pasoša i jedini na Zapadnom Balkanu kojima je potrebna viza za putovanje u Evropsku uniju", napisao je Nemec na društvenoj mreži X.

Dodao je da se nada brzom ukidanju viza za Srbe sa KiM.

Takozvano Kosovo dobilo je bezvizni režim koji je 1. januara ove godine stupio na snagu, a iz njega su samo izuzeti Srbi koji imaju pasoše Koordinacione uprave, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, i koji su jedini u regionu kojima za putovanje u EU treba viza.

U novembru 2023. godine Evropska komisija je predložila izmene Uredbe iz 2018. godine, koja sadrži listu trećih zemalja čiji državljani moraju da imaju vizu kada prelaze spoljne granice članica EU, i da se pokrenu procedure da se u viznoj liberalizaciji obuhvate i građani KiM sa pasošima iz Srbije.