10. mart 2024 23:32

Orban: Tramp je obećao da neće dati novac Ukrajini ako pobedi na izborima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orban: Tramp je obećao da neće dati novac Ukrajini ako pobedi na izborima

Foto: AP Photo, File/LM Otero

BUDIMPEŠTA - Bivši američki predsednik Donald Tramp je obećao da neće dati novac Ukrajini ako postane predsednik, a bez Sjedinjenih Američkih Država Evropa neće moći da finansira sukob i on će se završiti, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

"Očigledno je da sama Ukrajina ne stoji na svojim nogama. Ako Amerikanci ne budu davali oružje i novac, a zatim ni Evropljani, rat će se završiti. Ako Amerikanci ne daju novac, onda Evropljani neće moći da finansiraju ovaj rat. Tramp sada nije predsednik, ali njegova stranka sprečava demokrate da pošalju novac za rat. Tramp je rekao da, ako se vrati (na čelo države) neće dati ni peni. I onda će se ovaj rat završiti", rekao je Orban u intervjuu nacionalnoj televiziji M1.

Kako je istakao, Tramp ima plan da okonča sukob u Ukrajini.

"On ima dosta detaljne planove da okonča ovaj rat, ali ja nisam ovlašćen da govorim o suštini tih planova", rekao je predsednik mađarske vlade, koji se sa Trampom sastao 8. marta na njegovom imanju na Floridi.

Trampov plan o tome kako da se okonča ukrajinski sukob „poklapa se sa planovima Mađarske na mnogo načina“, rekao je Orban, ne navodeći detalje, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, tokom Trampovog predsedavanja nije bilo vojnih sukoba ni u Ukrajini ni na Bliskom istoku, ''tako da se sigurno zna šta će biti ako se on vrati na tu funkciju''.