11. mart 2024 20:27

Ukrajina pozvala Poljsku da obezbedi nesmetano kretanje autobusa preko granice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajina pozvala Poljsku da obezbedi nesmetano kretanje autobusa preko granice

Foto: Shutterstock.com/alexfan32, ilustracija

KIJEV - Kijev je pozvao Varšavu da obezbedi nesmetano kretanje autobusa u mestima gde se održavaju protesti na poljsko-ukrajinskoj granici, saopšteno je na Fejsbuk stranici Generalnog konzulata Ukrajine u Lublinu, prenosi Ukrinform.

Kako je navedeno, konzul Generalnog konzulata Ukrajine u Lublinu, Serhij Caruk, posetio je kontrolni punkt Dorogusk-Jagodin, gde je tokom sastanka sa predstavnicima lokalne policije i demonstrantima istakao „neprihvatljivost bilo kakvog kašnjenja u kretanju putničkih autobusa “.

„Policija je negirala činjenice o namernom blokiranju putničkih autobusa od strane demonstranata. Do usporavanja saobraćaja može doći i iz tehničkih razloga koji se odnose na prolazak drugih vozila kroz kolonu demonstranata. U takvim slučajevima autobusi mogu da čekaju i do pola sata“, napominju u konzulatu.

Kako se ističe, u trenutku boravka konzula na mestu protesta, redovni putnički autobus je nesmetano vozio u pravcu Ukrajine.

Pored toga, Generalni konzulat Ukrajine u Lublinu je posebno „uputio službeno pismo komandantu policije Lublinskog vojvodstva sa zahtevom da se obezbedi nesmetano kretanje autobusa na mestima protesta“.

Kijevska agencija podseća da je ranije potpredsednik Vlade za obnovu i ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov saopštio da demonstranti i policija zaustavljaju autobuse sa putnicima koji idu ka Poljskoj i nazad.

Ukrajinski konzul u Lublinu otišao je na kontrolni punkt „Dorogusk“, gde su, kako je naveo, poljski demonstranti i policajci zadržavali putničke autobuse na blokiranoj granici sa Ukrajinom, što je poljska policija demantovala.