14. mart 2024 19:14

Božović: Nadbiskup njuorške nadbiskupije uputio pozdrave predsedniku Vučiću i patrijarhu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Božović: Nadbiskup njuorške nadbiskupije uputio pozdrave predsedniku Vučiću i patrijarhu

Foto: TANJUG/GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE SRBIJE U NJUJORKU

NJUJORK - Generalni konzul Srbije Vladimir Božović sastao se danas sa nadbiskupom Njujorkše nadbiskupije Timotijem Dolanom kome je preneo srdačne pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha Portfirija, a tokom razgovora ga je upoznao i sa statusom Srbije kao multikonfesionalne zemlje, gde Rimokatolička crkva uživa status tradicionalne crkve.

Kako je saopšteno iz Generalnog konzulata, Božović je naveo da ga je patrijarh Porfirije, tokom nedavne posete Njujorku, zamolio da prenese pozdrave i najlepše želje nadbiskupu Dolanu, "kao odraz dobrih odnosa između dve verske zajednice".

"Nadbiskup Dolan izrazio je zahvalnost na pozdravima i zamolio da se njegove najlepše želje proslede predsedniku Aleksandru Vučiću i patrijarhu Porfiriju i ponovio spremnost za nastavak kontakata i saradnje u promovisanju zajedničkih hrišćanskih vrednosti", navodi se u saopštenju.

Božović istakao je otvorenost i spremnost Generalnog konzulata u Njujorku da sarađuje sa nadbiskupom Dolanom i drugim predstavnicima Rimokatoličke crkve iz jurisdikcionog područja Konzulata.

"Takva saradnja bila bi zasnovana na odličnim odnosima Srbije sa Svetom Stolicom i bratskom dijalogu između SPC i Rimokatoličke crkve", rekao je Božović.