16. mart 2024 20:22

Estonski ministar pravde podnosi ostavku zbog korupcionaškog skandala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Estonski ministar pravde podnosi ostavku zbog korupcionaškog skandala

Foto: Shutterstock.com/Dmitrii Shirinkin, ilustracija

TALIN - Estonski ministar pravde Kale Lanet odlučio je danas da podnese ostavku zbog korupcionaškog skandala u vezi sa iznajmljivanjem stana od svog posinka.

On je rekao da je nakon sastanka sa premijerkom Kajom Kalas odlučio da ne ostane na mestu ministra pravde "da bi obezbedio pravnu jasnoću i radni mir u vladi", prenela je estonska državna televizija ERR.

"Drugi razlog moje ostavke je to što su moji najmiliji na udaru javnosti, iako to nikako nisu zaslužili. ”, rekao je Lanet.

Estonski mediji objavilli su prethodno da je Kale Lanet, kao ministar pravde, a pre toga kao ministar odbrane, javnim novcem iznajmio stan u Talinu od svog posinka.

Za njegova dva ministarska mandata država mu je plaćala račune za stanarinu više od 12.000 evra.

Prema rečima šefa antikorupcijskog biroa Centralne kriminalističke policije Ajvara Sepa, Lanet je prekršio antikorupcijski zakon.

Prošle nedelje je u javnost su procurile i informacije o svađi Laneta sa estonskim generalnim tužiocem Andresom Parmasom, koji je optužio ministra da se meša u rad tužilaštva i vrši pritisak na glavnog tužioca u pokušaju da ga natera da napusti funkciju.