18. mart 2024 14:46

Savet ministara spoljnih poslova EU odobrio pet milijardi evra za vojnu podršku Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savet ministara spoljnih poslova EU odobrio pet milijardi evra za vojnu podršku Ukrajini

Foto: Shutterstock.com/DexonDee, ilustracija

KIJEV - Savet ministara spoljnih poslova EU, na sastanku na kojem je učestvovao ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, doneo je konačnu odluku o izdvajanju dodatnih pet milijardi evra za vojnu podršku Ukrajini u okviru Evropskog mirovnog fonda, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar je izrazio zahvalnost kolegama na ovom koraku i pozvao evropske partnere da što pre donesu sve neophodne odluke za povećanje i ubrzanje snabdevanja ukrajinskom vojskom naoružanjem i municijom, kao i razvoj odbrambenih industrija Evropske unije i Ukrajine, navodi se na sajtu ukrajinske vlade.

Kuleba je poručio da je "ukrajinski vojnik jedina nada Evrope za očuvanje mira".

"Svaki dan je važan. Ukrajinski vojnik je jedina nada Evrope za očuvanje mira. Ne bi trebalo da bude ograničenja ili kašnjenja u obezbeđivanju ukrajinskoj vojsci svega što je potrebno da slomi kičmu ruskih okupacionih snaga na ukrajinskom tlu", rekao je on.

Kuleba je takođe zahvalio Češkoj na blagovremenoj inicijativi za kupovinu artiljerijske municije za Ukrajinu i sve zemlje članice EU koje su već doprinele njenoj primeni.