22. mart 2024 15:45

Šarl Mišel: Izjava Peskova da je Rusija u ratu pokazuje da je EU u pravu što jača odbrambenu gotovost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šarl Mišel: Izjava Peskova da je Rusija u ratu pokazuje da je EU u pravu što jača odbrambenu gotovost

Foto: Tanjug video, arhiva

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nazvao je danas ciničnom izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova da je Rusija u ratu nakon što se Zapad umešao na strani Ukrajine i ocenio da ona pokazuje da je EU u pravu što radi na poboljšanju i jačanju svoje odbrambene gotovosti.

"Sa jedne strane, ne želimo da širimo anksioznost u evropskim društvima, to je vrlo jasno. Sa druge strane, moramo da budemo lucidni i moramo da kažemo našim građanima širom EU da, ako želimo mir, ako želimo bezbednost i stabilnost, izuzetno je važno da unapredimo naše odbrambene kapacitete, našu odbrambenu sposobnost i izgradimo pravu Evropsku uniju u pogledu odbrane", rekao je Mišel na kraju samita lidera EU u Briselu.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, na pitanje da li je EU spremna za rat nakon izjave Peskova, rekao da je takva izjava veoma značajna i cinična jer je Rusija dve godine ponavljala da to nije rat protiv Ukrajine, već specijalna vojna operacija.

"Portparol Kremlja je danas proglasio ratno stanje u Rusiji", rekao je Mišel i ocenio da ta objava pokazuje da su razgovori koje su lideri EU vodili o Ukrajini i pripremi za evropsku odbrambenu strategiju relevantniji nego ikada ranije.

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen rekla je da izjava Peskova dokazuje da je Kremlj "izdao ruski narod" u protekle dve godine jer je, kako je navela, sakrivao činjenice i negirao da je Rusija u ratu.

Peskov je prethodno rekao da je, nakon što se Zapad umešao u specijalnu vojnu operaciju na strani Ukrajine, specijalna vojna operacija prerasla u rat.


EU se ne plaši ruskih kontramera zbog plana o zamrznutim sredsvima

Evropska unija ne plaši se mogućih ruskih kontramera protiv planova da se neočekivani profit od zamrznutih ruskih sredstava iskoristi za kupovinu oružja za Ukrajinu, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

"Ne plašimo se Rusije i zato donosimo odluke da podržimo Ukrajinu, da se suprotstavimo Rusiji i da sankcionišemo Rusiju", rekao je Mišel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen na kraju samita Evropskog saveta u Briselu. 

On je dodao da u EU smatraju da je pravedno da se ti prihodi koriste za pomoć Ukrajini jer je ta zemlja, kako je naveo, "žrtva agresije koju je pokrenula Rusija". 

LIderi EU sinoć su saopštili da bi EU mogla da iskoristi prihode od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini u roku od nekoliko meseci u okviru plana koji uključuje kupovinu oružja za Kijev.

Lideri 27 zemalja članica bloka saglasili su se na sastanku u Briselu da nastave sa radom na planu, koji je ove nedelje predstavila Evropska komisija.