3. april 2024 09:40

Osiguravajuća kuća milijardera Dona Henkija obezbedila garanciju za Trampa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Osiguravajuća kuća milijardera Dona Henkija obezbedila garanciju za Trampa

Foto: AP Photo, File/Paul Sancya

VAŠINGTON - Osiguravajuća kuća milijardera Dona Henkija, koji se obogatio nudeći visokorizične kredite sa visokim kamatama kupcima automobila sa lošom kreditnom istorijom, obezbedila je garanciju za bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u vrednosti od 175 miliona dolara.

Tramp je sudu u Njujorku dao garanciju od 175 miliona dolara, nakon što mu je odložena naplata više od 454 miliona dolara koje treba da plati posle presude o građanskoj prevari, čime je sprečena zaplena Trampove imovine i sredstava dok je u toku žalba.

Henki je svoje bogatstvo od 7,4 milijardi dolara izgradio tako što je davao kredite kupcima koji bi imali poteškoće da podignu kredite sa standardnom kamatom u banci, a prema proceni časopisa Forbs, ova suma novca Henkija čini bogatijim od bivšeg predsednika, čije je bogatstvo procenjeno na jednu milijardu manje.

Henki, koji je za AP rekao da se nikada nije sreo niti razgovarao sa Trampom, rekao je da je njegova kompanija ''Knight Specialty Insurance'' obezbedila i gotovinu i obveznice za Trampovu žalbenu garanciju, a kako navodi CBS njuz, ta garancija je sada rezerva koja će garantovati isplatu ako presuda protiv Trampa bude potvrđena u žalbenom postupku.

Garancije za žalbu se koriste kada se okrivljeni žali na sudsku presudu, koja privremeno zaustavlja izvršenje finansijske presude dok se pravni proces nastavlja.

Ukoliko Tramp dobije žalbu na presudu, neće morati ništa da plati državi i dobiće novac nazad.