5. april 2024 15:28

Hakan Fidan: Turska traži od članica NATO-a da podrže borbu Ankare protiv terorizma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hakan Fidan: Turska traži od članica NATO-a da podrže borbu Ankare protiv terorizma

Foto: AP Photo/Susan Walsh

BRISEL - Turska je zatražila od članica NATO-a da podrže Ankaru u borbi protiv terorizma, izjavio je danas ministar inostranih poslova Hakan Fidan.

„Zemlje članice NATO-a treba u potpunosti i bezuslovno da podrže Tursku u borbi protiv terorizma“, rekao je Fidan novinarima u Briselu, nakon dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a.

On je najavio da će neformalni sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a biti održan u Turskoj sledeće godine.

Fidan je takođe rekao da je na marginama sastanka NATO u Briselu u razgovoru sa kolegama izrazio zabrinutost zbog "nepodnošljive" situacije u Pojasu Gaze.

„Konkretno, više puta smo istakli potrebu za prekidom vatre, hitnom humanitarnom pomoći i perspektivom rešenja dve države. Dobra vest je da se skoro sve moje kolege slažu", rekao je turski ministar i dodao da međunarodna zajednica treba da uradi više kako bi se promenila situacija na terenu.

Fidan je naveo da je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Briselu, razgovarao o predstojećoj poseti predsenika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Sjedinjenim Američkim Državama, na poziv predsednika Džozefa Bajdena.

Fidan je napomenuo da će glavna tema tog sastanka biti situacija u Pojasu Gaze.