6. april 2024 14:45

Izvor: Delegacija Hamasa sutra ide u Kairo na nastavak razgovora o primirju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izvor: Delegacija Hamasa sutra ide u Kairo na nastavak razgovora o primirju

Foto: AP Photo, File/Leo Correa

GAZA - Delegacija Hamasa će sutra, na poziv Egipta, krenuti u Kairo kako bi razgovarala o razvoju događaja u nastojanjima da se obezbedi prekid vatre u ratu u Pojasu Gaze, javlja Al Džazira pozivajući se na izvor iz te palestinske grupe.

Izvor je rekao da su prethodno bilo "intenzivnih kontakata" između lidera Hamasa Ismaila Hanijea i egipatskih posrednika.

Prema njegovim rečima, Hanije je rekao posrednicima da svaka runda pregovora treba da se bazira na trajnom prekidu vatre.

Bela kuća je juče saopštila da će nova runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca biće nastavljena za vikend u Kairu, uz prisustvo predstavnika Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je navedeno, direktor CIA Vilijam Berns predvodiće američku delegaciju. Prema najnovijem predlogu, Izrael i Hamas bi pristali na šestonedeljni prekid vatre, a da zauzvrat budu pušteni stariji taoci, bolesni i ranjeni. 

Izraelska strana: U napadu avionom ubijen istaknuti operativac Hamasa

Istaknuti operativac palestinskog Hamasa ubijen je u vazdušnom napadu u Pojasu Gaze ranije ove nedelje, saopštili su izraelska vojska (IDF) i obaveštajna služba Šin Bet.

Izraelska strana kaže da je u pitanju Akram Abd al-Rahman Husein Salama, za koga IDF i Šin Bet kažu da je držao "nekoliko ključnih pozicija" u Hamasu, uključujući i mesto zamenika unutrašnje bezbednosti u Kan Junisu.

IDF navodi da je on ubijen u napadu borbenim avionom na jug Pojasa Gaze u sredu, preneo je Tajms of Izrael.

U zajedničkom saopštenju navodi se da je Salam bio "umešan u jačanje velikih terorističkih operacija u Pojasu Gaze, s ciljem nanošenje štete aktivnostima IDF, a bio je i odgovoran za planiranje i izvršenje velikog broja terorističkih napada u Izraelu".

Izraelska vojska pronašla telo taoca držanog u Kan Junisu

Izraelski komandosi pronašli su telo taoca držanog u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze, saopštile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF).

U saopštenju se navodi da su Elada Kacira ubili pripadnici grupe Palestinski islamski džihad. Elad Kacir, 47-godišnji farmer iz kibuca Nir Oz, bio je među 253 osobe koje su odvedene u Gazu tokom napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, prenosi Rojters.

On se pre tri meseca pojavio na snimku koji je objavio Islamski džihad i molio da bude oslobođen. Njegov otac Avraham bio je među oko 1.200 ubijenih ljudi u Izraelu 7. oktobra, dok je njegova majka Hana takođe bila talac, ali je oslobođena u novembru, tokom primirja.

Izrael je na osnovu različitih izvora informacija 35 talaca koji su u zetočeništvu u Gazi proglasio mrtvima.

Palestinske frakcije su saopštile da su neki od talaca ubijeni u izraelskim napadima, što je Izrael u nekim slučajevima potvrdio, dok za pojedine taoce čija su tela pronađena tvrde da su imali znakove pogubljenja.

Izrael i SAD uvereni da Iran priprema uzvratni udar na Izrael

Izrael i SAD su uvereni da se Iran sprema da uzvrati na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u Siriji, tvrde američki zvaničnici.

Izrael je u ponedeljak izvršio smrtonosni vazdušni udar na iranski konzulat u Damasku u Siriji i ubio više visokih lidera iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC), podseća Pentagon, prenosi Si-Bi-Es (CBS) Njuz.

Prema tvrdnjama Pentagona, SAD su prikupile obaveštajne podatke da Iran planira uzvratni napad koji bi uključivao roj bespilotnih letelica Šahed i krstareće rakete.

Zvaničnici SAD kažu da su vreme i cilj iranskog kontra-udara nepoznati, ali da bi proporcionalan odgovor na napad u Damasku bio udar na neko izraelsko diplomatsko predstavništvo, a anticipirano vreme napada do kraja ramazanskog posta sledeće nedelje.

Još jedna značajna nepoznanica je lokacija sa koje bi iranske bespilotne letelice i projektili bili lansirani - iz Iraka, iz Sirije, ili sa iranske teritorije. 

Bela kuća: Pregovori o primirju u Gazi nastavljaju se za vikend u Kairu

Nova runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca biće nastavljena za vikend u Kairu, uz prisustvo predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, saopštila je Bela kuća.

Kako je navedeno, direktor CIA Vilijam Berns predvodiće američku delegaciju, navodi Rojters.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je predsednik SAD Džozef Bajden preneo izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu, tokom razgovora u četvrtak, da ohrabri svoje pregovarače kako bi dogovor između Izraelaca i palestinskog Hamasa mogao da se postigne što pre.

Prema najnovijem predlogu, Izrael i Hamas bi pristali na šestonedeljni prekid vatre, a da zauzvrat budu pušteni stariji taoci, bolesni i ranjeni.

"Hajde da postavimo temelje dogovora, tako da možemo da imamo prekid vatre za svega nekoliko nedelja i kako bi se lakše ispunile obaveze kada je reč o humanitarnoj pomoći", rekao je Kirbi.

U pregovorima o primirju učestvuju predstavnici SAD, Izraela, Katara i Egipta.