9. april 2024 16:22

Francuska, Egipat i Jordan pozvali na prekid vatre u Gazi; Australija razmatra priznanje države Palestine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuska, Egipat i Jordan pozvali na prekid vatre u Gazi; Australija razmatra priznanje države Palestine

Foto: AP Photo/Ismael Abu Dayyah

PARIZ - Francuski predsednik Emanuel Makron, egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi i jordanski kralj Abdulah Drugi pozvali su na trajni prekid vatre u Gazi i rešenje sa dve države.

"Suočeni sa nepodnošljivim brojem žrtava, mi, šefovi država Egipta, Francuske i Jordana, zahtevamo momentalnu i bezuslovnu implementaciju rezolucije 2728 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", navedeno je u zajedničkoj izjavi, prenosi Politiko.

Dodaje se da je "rešenje sa dve države", odnosno dogovor o prekidu vatre koji uključuje postojanje dve nezavisne države jedina "pouzdana opcija za garanciju mira i bezbednosti".

Trojica zvaničnika su takođe upozorili na opasne posledice u slučaju da Izrael sprovede planiranu ofanzivu u Rafi, gde je trenutno više od milion Palestinaca koji su pobegli od izraelskog bombardovanja.

Australija razmatra priznanje države Palestine

Ministarka spoljnih poslova Australije Peni Vong izjavila je danas da će Kanbera razmotriti priznavanje palestinske države, ocenivši da je rešenje ''s dve države'' jedini način da se prekine ''beskrajni krug nasilja'' na Bliskom istoku.

Ona je navela da u tom slučaju ne sme biti prisustva palestinske militantne grupe Hamas u buvućoj palestinskoj državi, navodi Rojters.

Vong se složila s britanskim kolegom Dejvidom Kameronom kad je reč o priznanju palestinske države, pošto bi to vodilo ka ''nepovratnom'' rešenju s dve države.

Palestinske vlasti su prošle nedelje zvanično zatražile da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo razmotri njen zahtev iz 2011. da postane punopravni član UN. 

Zvanični Teheran saopštio da izraelsko prisustvo u UAE predstavlja pretnju

Zapovednik mornarice Iranske Revolucionarne garde saopštio je danas da prisustvo Izraela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima predstavlja "pretnju Teheranu koja ne bi trebalo da se dogodi".

Iran je zapretio odmazdom protiv Izraela zbog prošlonedeljnog smrtonosnog vazdušnog napada na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije u kojem je poginulo sedam oficira Iranske Revolucionarne garde, uključujući dvojicu visoko rangiranih oficira, prenosi Rojters.

Ovaj izraelski napad je povećao tenzije između Irana i Izraela koje tinjaju zbog rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

UAE, koji se nalaze s druge strane Persijskog zaliva, prva su ugledna arapska zemlja koja je u poslednjih 30 godina uspostavila diplomatske odnose sa Izraelom sporazumom postignutim 2020. godine uz posredovanje SAD.

UAE takođe imaju normalne diplomatske i komercijalne odnose sa zvaničnim Teheranom, navodi britanska agencija.

Kac: Erdogan žrtvovao interese svog naroda zbog podrške ubicama iz Hamasa

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac objavio je danas na svom Iks profilu da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan "još jednom žrtvovao ekonomske interese naroda Turske zbog svoje podrške ubicama iz redova Hamasa u Gazi".

U istom postu Kac je potvrdio da je kontaktirao organizacije u SAD i zamolio ih da prestanu da investiraju u Tursku i da se uzdrže od uvoza turske robe, prenosi AP.

Ovo zvanično saopštenje šefa izraelske diplomatije usledilo je dan nakon što je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan kritikovao Izrael jer je zabranio turskim vojnim teretnim avionima da se pridruže operaciji isporuka humanitarne pomoći u Gazu.

On je obećao da će Turska odgovoriti nizom mera protiv Izraela sve dok izraelska vlada ne proglasi prekid vatre u Gazi i ne dozvoli da se humanitarna pomoć dostavlja bez prekida u Pojas Gaze.

"Ne postoji izgovor za Izrael da blokira naš pokušaj da iz vazduha isporučimo pomoć izgladnelom stanovništvu u Pojasu Gaze", rekao je Fidan najavljujući mere odmazde protiv jevrejske države. 

Nemačka negira da pomaže genocid u Pojasu Gaze

Nemačka je negirala da je pomagala genocid u Pojasu Gaze prodajom oružja Izraelu, odgovarajući na tužbu Nikaragve Međunarodnog suda pravde (MSP).

''Nemačka čini sve što je u njenoj moći da pomogne i izraelskom i palestinskom narodu, i najveći je pojedinačni donator humanitarne pomoći Palestincima'', izjavila je pravna savetnica nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Tanja fon Uslar-Glajhen, prenosi Rojters.

Ona je istakla da je bezbednost Izraela prioritet za Nemačku, zbog istorijskih okolnosti i nacističke prošlosti Nemačke.

''Nemačka je naučila iz svoje prošlosti, prošlosti koja uključuje odgovornost za jedan od najstrašnijih zločina u ljudskoj istoriji, Šoa'', rekla je ona, upotrebivši hebrejsku reč za Holokaust, i ocenila da optužbu Nikaragve treba odbaciti zbog slabih dokaza i argumenata.

Nemački advokat Kristijan Tams rekao je pred MSP da se 98 odsto opreme koju je Nemačka od 7. oktobra isporučila Izraelu sastoji od opšte opreme poput zaštitnih prsluka, dvogleda i šlemova.

Nikaragva je juče zatražila od MSP da Nemačkoj nadredi obustavu izvoza oružja u Izrael i da poništi odluku o prestanku finansiranja agencije UN za pomoć raseljenim Palestincima UNRWA, uz napomenu da postoji ozbiljan rizik od genocida u Pojasu Gaze.

Izrael priprema 40.000 šatora za Palestince koje će izmestiti iz grada Rafa

Izrael će postaviti 40.000 šatora za smeštaj stotina hiljada Palestinaca koje će raseliti iz grada Rafa u Pojasu Gaze uoči kopnene ofanzive na taj grad.

U gradu Rafa sada živi više od milion ljudi, uglavnom raseljenih Palestinaca koji su pobegli iz drugih područja Pojasa Gaze od napada izraelske vojske, od kojih su većina žene i deca, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska tvrdi da se u tom gradu kriju četiri bataljona palestinske militantne grupe Hamas, dodajući da bez kopnene ofanzive neće biti moguće ''postići ciljeve usvojene na početku rata''.

Vojska tvrdi i da se u Rafi nalaze izraelski taoci koje je Hamas kidnapovao 7. oktobra. SAD i druge zemlje protive se kopnenoj invaziji Izraela na grad Rafa.

Kosgrejv se vraća na čelo Veb samita nakon kontroverze zbog komentara o Izraelu

Suosnivač Veb samita, najveće tehnološke konferencije u Evropi, Pedi Kosgrejv objavio je na društvenoj mreži Iks da se vratio na poziciju izvršnog direktora nakon prošlogodišnje kontroverze i ostavke zbog komentara o Izraelu.

On je naveo da je "veoma uzbuđen povodom budućnosti" i da bi želeo da tehnološka konferencija koja se svake godine održava u Lisabonu bude manja i intimnija.

Kosgrejv je u novembru 2023. otišao sa čela Veb samita nakon što su se neke velike kompanije povukle sa konferencije zbog njegovih komentara o Izraelu.

On je 13. oktobra 2023. godine na društvenoj mreži Iks napisao da su "ratni zločini i dalje ratni zločini čak i kada ih počine saveznici i da ih treba nazvati pravim imenom", kao i da je "šokiran retorikom i postupcima tolikog broja zapadnih vlada" povodom rata Izraela i palestinskog Hamasa. Objavu je tada pregledalo 1,3 miliona ljudi.

Hamas: Predlog o primirju i oslobađanju talaca ne ispunjava zahteve Palestinaca

Hamas je danas saopštio da izraelski predlog o primirju i oslobađanju talaca koji je dobio od katarskih i egipatskih posrednika ne ispunjava nijedan od zahteva tog palestinskog militantnog pokreta koji ima vlast u Pojasu Gaze.

U saopštenju se izražava zahvalnost za napore posrednika, ali se navodi da Izrael nije odgovorio ni na jedan od zahteva Hamasa, prenosi Al Džazira.

Hamas dodaje da, i pored ovih zabrinutosti, proučava najnoviji predlog i „obavestiće posrednike o svom odgovoru kada to bude završeno“.

Saopštenje dolazi u trenutku intenzivnih napora SAD, zajedno sa katarskim i egipatskim posrednicima, da se postigne dogovor za oslobađanje talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze od 7. oktobra, u zamenu za primirje u sukobu koji se trenutno vodi u toj palestinskoj enklavi.

Sporazum o kojem se trenutno raspravlja predviđa oslobađanje oko 40 izraelskih zarobljenika koji se drže u Gazi u zamenu za privremeno primirje i oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika iz zatvora, uključujući neke osuđene za smrtonosne napade, navodi Tajms of Izrael.