9. april 2024 20:02

Amnesti: Izrael da preda telo palestinskog zatvorenika koji je umro u zatvoru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Amnesti: Izrael da preda telo palestinskog zatvorenika koji je umro u zatvoru

Foto: Shutterstock.com/BUTENKOV ALEKSEI, ilustracija

JERUSALIM – Organizacija Amnesti internešenel uputila je danas javni zahtev Izraelu da bez odlaganja preda telo Palestinca Valida Dake, koji je umro u ponedeljak nakon duge borbe sa malignom bolešću tokom izdržavanja zatvorske kazne.

"Tužno je što je Valid Daka umro u izraelskom zatvoru uprkos brojnim apelima da se nakon što mu je dijagnostikovan rak koštane srži hitno pusti na slobodu iz humanitarnih razloga. Izraelske vlasti sada moraju bez odlaganja da vrate telo Valida Dake porodici da ga na miran i dostojanstven način sahrani i oplakuje njegovu smrt bez zastrašivanja", izjavila je Erika Gevara-Rosas, rukovodilac u Amnesti internešenel, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela je objavilo na društvenim medijima da "Amnesti internešenal ima uznemirujuću opsesiju veličanja sadističkog ubice".

Dodaje se da je Daka u zatvoru bio na lečenju od raka, a nakon što su se u nedelju pojavile vesti o Dakinoj smrti, izraelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir je, kako navodi britanska agencija, "jadikovao što Daka nije osuđen na smrtnu kaznu".