11. april 2024 15:24

Službe SAD strahuju da je većina izraelskih talaca koje drži Hamas mrtva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Službe SAD strahuju da je većina izraelskih talaca koje drži Hamas mrtva

Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

TEL AVIV - Obaveštajne službe Sjedinjenih Američkih Država strahuju da je većina talaca koje drži Hamas mrtva, rekli su neimenovani američki zvaničnici za "Vol strit džurnal".  

Oni su naveli da je verovatno da su neki zatočenici umrli tokom izraelskih napada u Gazi, kao i da su neki umrli usled zdravstvenih problema i povreda koje su zadobili tokom kidnapovanja, prenosi Tajms of Izrael.  

Podaci američkih obaveštajnih službi su, kako napominju zvaničnici, ograničeni i delom zavise od izraelskih službi.  

IDF: Ogroman porast broja žena koje se pridružuju vojsci

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je zabeležila ogroman porast broja žena koje se pridružuju borbenim jedinicama.

Prema podacima IDF-a, od marta do aprila ove godine, 57 odsto više žena se pridružilo vojsci, nego što je prvobitno planirano, prenosi Tajms of Izrael.

Kako se navodi, za pešadijske jedinice odazvalo se 58 odsto više žena, a za jedinice za prikupljanje borbenih obaveštajnih podataka čak 110 odsto više žena nego što se očekivalo.

Povećan broj žena pridružio se i artiljerijskom korupusu, protivvazdušnim snagama i jedinicama za potragu i spasavanje.

Pored toga, izraelska vojska saopštila je da je zabeležen porast broja muških vojnika koji su regrutovani.

Netanijahu: Izrael je spreman da odgovori na sve napade

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je Izrael spreman da odgovori ukoliko bude napadnut. "Postavljamo jednostavan princip, ko god napadne nas, mi uzvratimo napad", rekao je Netanijahu prilikom posete floti aviona F15, a pretpostavlja se da je ovom izjavom aludirao na nedavne pretnje Irana, prenosi Tajms of Izrael.

"Nalazimo se u izazovnim vremenima. U sred rata smo u Gazi koji nastavlja punom snagom. Uz to, nastavljamo neprestane napore da povratimo naše taoce, ali se takođe spremamo za izazove koji stižu sa drugih frontova", naveo je Netanijahu i poručio pilotima ove flote da njima veruju i on i ceo Izrael.

U napadu na iranski konzulat u Damasku 1. aprila poginuli su komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i negov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Izrael tvrdi da ne stoji iza napada, dok je više zvaničnika Teherana ranije takođe zapretilo osvetom za napad, uključujući i vrhovnog vođu Irana ajatolaha Ali Hamneija koji je kazao da "taj zli režim mora biti kažnjen i biće kažnjen". 

Vozilo UNICEF-a pogođeno bojevom municijom dok je čekalo da uđe u Gazu

Dečiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) saopštio je danas da je jedno od vozila agencije pogođeno "bojevom municijom“ dok je čekalo da uđe u severni deo pojasa Gaze.

UNICEF nije precizirao da li je u napadu u sredu pričinjena šteta, ali je saopštio da je o incidentu obavestio izraelske vlasti.

"Juče je jedno vozilo UNICEF-a koje je čekalo da uđe na sever Gaze pogođeno bojevom municijom. Incident je razmatran sa relevantnim izraelskim vlastima. Nažalost, humanitarci se i dalje suočavaju sa rizicima u isporuci pomoći kojom se spasavaju životi ", saopštio je UNICEF Bliski istok i Severna Afrika na X platformi.