11. april 2024 15:28

FSB: Specijalne britanske službe nadgledale većinu sabotažnih napada na Krim

Izvor: TANJUG

podeli vest

FSB: Specijalne britanske službe nadgledale većinu sabotažnih napada na Krim

Foto: Shutterstock.com/SGr, ilustracija

MOSKVA - Specijalne službe Velike Britanije su nadgledale većinu sabotažnih napada na rusku Crnomosku flotu i Krim, rekao je oficir ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

„Od početka specijalne vojne operacije, Federalna služba bezbednosti redovno dobija informacije o učešću zapadnih specijalnih službi, pre svega iz Britanije, u obuci ukrajinskih specijalnih snaga. Uspostavili smo nadzornu ulogu britanskih specijalnih snaga u većini terorističkih i sabotažnih napada na brodove ruske Crnomorske flote i na poluostrvo Krim“, rekao je on u video snimku koji je objavio FSB.

Prema rečima oficira, pored obuke sabotera, predstavnici Velike Britanije snabdevaju ukrajinske snage opremom za prikupljanje obaveštajnih podataka, novim tipovima eksploziva, koristeći Ukrajinu kao poligon i vojno osoblje kao potrošni materijal za testiranje novog oružja koje je u razvoju i taktika njihove upotrebe, prenosi TASS.

„Britanske specijalne službe se ne trude da planiraju detaljno razrađene napade niti ulaze previše u detalje kada rade na operacijama, a kamoli da brinu o bezbednosti ukrajinskih vojnih lica“, rekao je oficir.

Kao dokaz za to, ukazao je na iskrcavanje ukrajinskih trupa na Tendra ražnju u pokušaju da zauzmu svetionik, što su osujetili FSB i Ministarstvo odbrane.

Prema FSB-u, taj napad je „u velikoj meri bio osmišljen u propagandne svrhe i, čak i da je uspeo, ne bi uticao na situaciju duž linije angažovanja, a nije bio vredan truda i resursa koje su potrošile ukrajinske snage“.