13. april 2024 11:49

Dodik preneo Ajnhorst i Lajčaku stavove Republike Srpske o dešavanjima u BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik preneo Ajnhorst i Lajčaku stavove Republike Srpske o dešavanjima u BiH

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

ATINA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je izvršnom direktoru za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelini Ajhorst i specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku preneo jasne stavove Republike Srpske o dešavanjima u BiH.

Dodik, koji u Grčkoj prisustvuje 9. Delfi ekonomskom forumu, rekao je da je u odvojenim susretima na marginama ovog skupa sa Ajhorst i Lajčakom razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu, kao i o evropskom putu BiH nakon otvaranja pristupnih pregovora.

"Bila je ovo još jedna prilika da im prenesem jasne stavove Republike Srpske o dešavanjima u BiH", napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Dodik učestvuje na 9. Delfi ekonomskom forumu (DEF), koji okuplja više od 2.500 učesnika iz oblasti finansija, nauke i politike da bi uključili javne i vladine institucije, privatni sektor i civilno društvo u otvorene debate i diskusije.

Naziv ovogodišnjeg DEF-a je "Velika tranzicija" i fokus je na višestrukim tranzicijama u svetu kroz šest ključnih tema - geopolitika, održiva ekonomija i finansije, globalna budućnost, obrazovanje, planeta i ljudi, saopšteno je ranije iz Kabineta predsednika Republike Srpske.

Forum, koji se završava danas, počeo je 10. aprila.

 

Status pregovarača BiH ugrožen zbog delovanja Šmita

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je danas da je status pregovarača BiH ugrožen zbog delovanja Kristijana Šmita i da se, ukoliko to pitanje ne bude rešeno, ulazi u period eskalacije, ukazujući da situaciju dodatno komplikuje i rezolucija o Srebrenici koja je otišla u Njujork bez saglasnosti Predsedništva BiH.

Dodik, koji u Grčkoj učestvuje na Delfi ekonomskom forumu, rekao je da je direktoru za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelini Ajhorst preneo da je početni entuzijazam u BiH nakon dobijanja statusa pregovarača za članstvo u EU ugrožen ponašanjem Šmita i da je zbog toga došlo do krize i zastoja.

Dodik je naglasio da su rezoluciju o Srebrenici pokrenuli muslimani unilateralno, a da je ambasador pri UN to uradio ilegalno i da je to zabrinjavajuće, prenela je Srna.

"Mi ne možemo da pristanemo na tu priču i smatramo da u BiH mnoge stvari neće biti iste", naveo je Dodik. Prema njegovim rečima, ukoliko ne budu ukinuta Šmitova nametanja, Republika Srpska će ući u donošenje izbornog zakona.

"Organizovaćemo i niz manifestacija kako bismo rekli da život u BiH sa Bošnjacima apsolutno nema nikakvog smisla.

Tamo su tenzije koje troše vreme i njima i nama", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je Ajnhorstovoj preneo i da američki ambasador u BiH Majkl Marfi upravlja bošnjačkom političkom strukturom i da je on maliciozan.

"Marfi je običan spekulant. Na svu sreću, odlazi brzo iz BiH i on to zna. Nadamo se da onaj koji dođe neće biti ni sličan Marfiju", istakao je Dodik.