16. april 2024 18:34

Pudždemon: Moja stranka blizu preuzimanja kontrole nad regionom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pudždemon: Moja stranka blizu preuzimanja kontrole nad regionom

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

PARIZ - Bivši katalonski predsednik i lider separatističke stranke Zajedno za Kataloniju (Junts) Karles Pudždemon, koji živi u samoizgnanstvu nakon neuspešne borbe za nezavisnost pre sedam godina, izjavio je danas da veruje da će njegova stranka sa vladajućim socijalistima u Španiji osvojiti kontrolu nad regionom na izborima u maju.

Pudždemon je rekao da će, ako to ne uspe, možda preispitati podršku svoje stranke nacionalnoj vladi, prenosi Rojters.

On je rekao da uprkos istraživanjima početkom aprila koja pokazuju da socijalisti vode u Kataloniji uoči izbora 12. maja, interne ankete njegove stranke pokazuju da se razlika smanjila.

„Pre mesec dana, to je bio san, ankete su pokazale da smo na dalekom trećem mestu. Sada tik do socijalista i postoje ozbiljne šanse da moja partija pobedi", rekao je Pudždemon u intervjuu Rojtersu.

Posle neubedljivih nacionalnih izbora prošle godine, premijer Pedro Sančez je prihvatio podršku regionalnih stranaka, uključujući Junts, za svoju manjinsku vladu.

Zauzvrat, Pudždemon je izvukao obećanje o amnestiji, što je razbesnelo špansku konzervativnu opoziciju i veliki deo njenog stanovništva.

Rekavši da kontinuitet španske nacionalne vlade u velikoj meri zavisi od glasova njegovih pristalica, Pudžemon je upozorio Sančeza da ne rizikuje podršku Juntsa "prljavim trikovima" kako bi osvojio kontrolu nad katalonskom vladom.

Ankete početkom aprila dale su socijalistima 39 mesta, a Juntsu 31, dok je umerenija separatistička partija Eskuera Republikana (ERC) procenjena na 29, a Narodna partija (PP) na 13.

Stranke moraju da obezbede 68 mesta da bi osvojile apsolutnu većinu.

Junts bi verovatno morao da se udruži sa drugim strankama koje se zalažu za nezavisnost, uključujući ERC, sa kojim ima krhke odnose, da bi osvojio vlast, navodi Rojters.

Sve dok je na snazi nalog za hapšenje Pudždemona, katalonski političar će voditi kampanju iz francuskog grada Perpinjan, koji se nalazi na manje od sat vremena vožnje od njegove kuće u Španiji.

Očekuje se da će Zakon o amnestiji usvojen u martu stupiti na snagu krajem maja ili juna, ali će primena zavisiti od sudija.

Pudždemon je pobegao u Belgiju 2017. nakon što je propao njegov pokušaj da obezbedi nezavisnost Katalonije, a tadašnja konzervativna vlada Španije poništila je referendum i procesuirala njegove lidere zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava.