18. april 2024 22:21

Marko Đurić: Srbija delima pokazala da je garant Dejtonskog sporazuma, posvećena miru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Đurić: Srbija delima pokazala da je garant Dejtonskog sporazuma, posvećena miru

Foto: Tanjug video

VAŠINGTON  - Ambsador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić poručio je danas da Beograd nastavlja da radi na rešavanju istorijskih sporova i nesporazuma "kako bi sprečio sukobe koji bi mogli da destabilizuju region".

Đurić je u autroskom tekstu za portal ''National Interest'' demantovao tekst pod naslovom ''Srpski zvaničnici prete nasiljem ako UN usvoje Rezoluciju o Srebrenici'' objavljenom na istom sajtu, navodeći da taj članak na pogrešan način predstavlja situaciju u regionu.

On je istakao da je Srbija delima pokazala da je, kao garant Dejtonskog sporazuma, posvećena očuvanju mira i promovisanju pomirenja u BiH i širem regionu Balkana i to tako što je pouzdano i savesno podržavala Sporazum poslednje tri decenije.

''Upravo zbog toga, osećamo odgovornost da alarmiramo kada vidimo da se posvećenost podriva jednostranim delovanjem izvan okvira Dejtonskog sporazuma i kad se usmerava na raspirivanje etničkih tenzija – takav je slučaj sa jednostrano dostavljenim prijedlogom rezolucije. Sve žrtve građanskog rata u Bosni treba da imaju jednak i pravedan tretman. I ne bi trebalo da postoji hijerarhija žrtava'', napisao je Đurić.

On je istakao da da se u članku pogrešno opisuje namera i sadržaj pisma koje je poslala članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, a koje je potom Stalna misija Srbije pri UN prosledila Ujedinjenim nacijama.

''Pismo se odnosi na konkretne proceduralne i ustavne brige o tome kako je napredovala rezolucija o Srebrenici. U pismu se ne preti. Umesto toga, ističe se da su radnje Stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri UN u vezi sa nacrtom rezolucije o Srebrenici bile jednostrane i nezavisne od Predsedništva BiH i u suprotnosti sa ustavnim normama koje predviđaju potrebna ovlašćenja tročlanog Predsedništva. Preduzimajući takvu jednostranu akciju, Stalni predstavnik je pogoršao etničke tenzije u regionu gde se delikatno održava etnički sklad'', istakao je Đurić.

Dodao je da namera da se rezolucija koja se odnosi na BiH progura napred u Generalnoj skupštini UN, umesto u Savetu bezbednosti, predstavlja jasno kršenje Povelje UN, u kojoj se navodi da su sva pitanja mira i sigurnosti u BiH isključivo u nadležnosti Saveta bezbednosti.

Ambasador je napomenuo da je Dejtonskim sporazumom priznati jednak status i prava tri konstitutivna naroda u BiH i dodao da postoji rizik da predložena rezolucija UN bude shvaćena kao selektivna i kao izraz nepoštovanja prema više od 100.000 žrtava sva tri ustavna naroda, jer se, kako je naveo, fokusira isključivo na bošnjačke žrtve u Srebrenici.

''Srbija je posvećena promovisanju trajnog mira na Balkanu i nastavlja da radi na rešavanju istorijskih sporova i nesporazuma kako bi sprečila sukobe koji bi mogli da destabilizuju region. Stalna misija Srbije pri UN je prosledila pismo koje je trebalo da osigura da svi akteri budu svesni ovih kršenja Povelje UN-a i Ustava Bosne i Hercegovine i bilo je usmereno na održavanje mira i stabilnosti, a ne kao podsticaj bilo čega kako sugeriše članak'', zaključio je Đurić.